LHC greitintuve aptikti UFO  (9)

Nuo šių metų vasaros Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) Didžiajame hadronų priešpriešinių srautų greitintuve (LHC) fiksuojamas kol kas nepaaiškintas reiškinys – greitintuvo žiedu leidžiamame dalelių pluošte dingsta dalis protonų, o tuo metu įvyksta išskiriamos energijos šuolis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pranešama LHC greitintuvo veikimo 2010 m. lapkričio mėnesio ataskaitoje, kurią pateikė vienas iš LHC vykdomų eksperimentų vadovų Rogeris Bailey, pirmą kartą pluoštų susidūrimo metu atsiradęs netikėtas energijos šuolis buvo užfiksuotas šių metų birželį. Nors LHC magnetai tuo metu išliko superlaidumo būsenoje, saugumo sumetimais buvo sumažintas greitintuvo galingumas. Po to toks pat reiškinys pasikartojo rugpjūčio mėnesį. Pranešama, kad didėjant pluoštų energijai tokie energijos šuoliai, trunkantys apie 1 milisekundę, tapo vis retesni.

Nors specialistai kol kas negali paaiškinti tokio reiškinio priežasties, manoma, jog jis gali būti susijęs su mikroskopinėmis dulkių dalelėmis greitintuvo tunelyje, kurios patenka į žiedu leidžiamus dalelių pluoštus. Mokslininkai jas pavadino UFO (unidentified falling objects) – neatpažinti krentantys objektai.

Kad būtų galima išvengti pluošto energijos šuolių susidūrus su tokiomis dalelėmis (jei tai iš tikrųjų yra tikroji tokio reiškinio priežastis), CERN mokslininkai padidino išskiriamos energijos „slenksčio“, kai aktyvuojamas greitintuvo galingumo sumažinimo signalas, reikšmę, sakoma pranešime. Tačiau energijos šuoliai kartojosi ir po to.

Fizikai nuogąstauja, kad LHC pasiekus didesnį galingumą panašūs energijos šuoliai gali kartotis dažniau, ir tai gali sutrikdyti normalų greitintuvo darbo režimą. Eksperimentus vykdantys mokslininkai ketina nustatyti tikslią energijos šuolių priežastį ir išsiaiškinti būdus, kaip jų išvengti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)