Kinija vis daugiau investuoja į orų valdymą  (16)

Mokslinei fantastikai neabejingi vyresni portalo lankytojai galbūt pamena 1987 m. serijoje „Zenitas“ išleistą Beno Bovos romaną „Orų valdovai“. Romane gvildenama orų valdymo idėja vis aktualesnė sparčiai augančiai nūdienos Kinijai. Daugiausiai gyventojų pasaulyje turinti valstybė ketina paspartinti orų valdymo programą, sukėlusią nemažai prieštaringų diskusijų dėl gamtos „erzinimo“, praneša naujienų agentūra AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos meteorologijos centro direktorius Zhengas Guoguangas teigia, kad jau ir taip didelė vandens trūkumo problema kai kuriose šalies regionuose tik aktualėja, todėl būtinas „vandens reguliavimas“, kinų naujienų agentūrą „Xinhua“ cituoja AFP.

Kinija dar pernai pradėjo skirti biudžeto pinigų specialiai orų valdymui ir per šiuos metus šiam projektui jau išleido beveik 300 mln. litų.

Ši programa bus vis labiau plėtojama kovoje su ekstremaliomis oro sąlygomis – sausromis, lietumis, uraganais. Orų valdymas taip pat leistų gerinti ekologišką aplinką, prižiūrėti žemės ūkį, valdžios planus cituoja agentūra „Xinhua“.

Kinija paskutiniu metu gana dažnai taiko orų valdymo ir keitimo priemones. 2008 m., prieš Olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją virš Pekino buvo paleistos cheminės „lietaus išsklaidymo“ raketos, kad išsklaidytų masyvius debesis ir rūką. 2009-ųjų spalį Kinija to paties ėmėsi ir per savo nacionalinę šventę.

Sklaidant debesis dažniausiai naudojamos degiosios medžiagos – sidabro jodidas, druskos ir itin sausas ledas. Dėl jų vėliau formuojasi didesni lietaus lašai.

Tačiau ši technika vertinama prieštaringai. Pekino gyventojai skundėsi dėl vėluojančių ar atidėtų skrydžių, sutrikusio eismo ir kitų problemų. 2009-ųjų lapkritį, kaip spėjama, dėl šios orų valdymo priemonės šalį užklupo labai didelė pūga. Per 20 metų tai buvo anksčiausiai šalį užklupęs sniegas. Kai kurie ekspertai sako, kad reikėtų geriau ištirti, kokį dar poveikį turi šis metodas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)