Saule mėgautis patariama vidurdienį  (3)

Apie deginimąsi mūsų geografinėse platumose dabar kalbėti, ko gero, būtų kiek per įžūlu. O ir narsuoliai, išdrįstantys viduržiemį, žnaibantis gruodžio speigui prie ekečių nusimesti drabužius, vaikosi tikrai ne aksominio įdegio. Tačiau dalis mūsų tautiečių galbūt planuoja netrukus keliauti kur nors piečiau, į atogrąžų ar pusiaujo platumas. Visiems, turintiems galimybių pasilepinti saulėje, sveikatos priežiūros specialistų rekomenduoja saulės spinduliais mėgautis trumpais intervalais, be apsauginio kremo nuo saulės ir daryti tai vidurdienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Septynios organizacijos paskelbė bendrą rekomendaciją dėl vitamino D, kurį organizmas įsisavina iš natūralios saulės šviesos. Šis vitaminas padeda kaulams išlikti stipriems ir apsaugo nuo tokių ligų kaip osteoporozė.

Rekomendacija buvo išplatinta, nes specialistai ėmė būgštauti, jog žmonės, baimindamiesi susirgti odos vėžiu, ėmė per daug vengti saulės ir saulėkaitoje elgtis per daug atsargiai. Didžiosios Britanijos vėžio tyrimų centras ir Nacionalinė osteoporozės bendrija yra vienos iš kelių organizacijų, teigiančių, kad trumpi ir dažni pasimėgavimai vasaros saulėkaita kelis kartus per savaitę gali būti naudingi sveikatai.

Ekspertai teigia, kad galima eiti į lauką vidurdienį, smarkiai šviečiant saulei, jei pridengiate kūną arba, prieš odai paraustant, pasinaudojate kremu nuo saulės.

„Kalbant apie vitamino D kiekį, visiška apsauga nuo saulės, būnant nuolat su didelio apsauginio faktoriaus kremu nuo saulės, nėra idealu, - tvirtina britų dermatologų asociacijos narė prof. Rona Mackie. - Net Australija pakeitė savo politiką šiuo klausimu. Dabar jie pateikia specialius žemėlapius. Juose nurodomos tos Australijos vietos, kuriose tam tikru metų laiku gali nereikėti apsaugos nuo saulės”.

„Kai kurie pranešimai apie buvimą saulėkaitoje buvo per daug neigiami – pripažįsta odos susirgimų ekspertė. – D.Britanijoje vasarą saulėkaita nėra labai stipri. Dienų metuose, kai ji yra labai stipri, per metus pas mus būna nedaug.”

„Dabar mes teigiame, kad mėgavimasis vasaros saule D.Britanijoje nuo 10 iki 15 min. be kremo nuo saulės, kelis kartus per savaitę turbūt yra tinkamas būdas gauti pakankamai vitamino D ir išvengti rizikos susirgti odos vėžiu”, - teigė prof. R. Mackie.

Vėžio tyrimų klinikos vadovas, profesorius Peteris Johnsonas sutinka su rekomendacija saule mėgautis saikingai. Maža to, profesorius tvirtina, jog saulės vonios organizmui ne tik suteiks vitamino D, bet ir sumažins (o ne padidins) riziką susirgti onkologine liga.

„Vitaminas D ir vėžys – gana susiję dalykai, - teigia P.Johnsonas. – Maži viamino D kiekiai kraujyje susiję su vėžio rizika. Tačiau tai nereiškia, kad vitamino D trūkumas sukelia vėžį. Mažos vitamino D porcijos gali būti tiesiog puiki papildoma prevencinė priemonė nuo onkologinių susirgimų.“

Nėščioms moterims ir vaikams iki 5 m. oficialios valstybės institucijos rekomenduoja vartoti vitamino D papildus. Vis dėlto, bendrą rekomendaciją parašę ekspertai teigia, kad dažnai motinos nėra supažindinamos su šia rekomendacija ir ragina jas pasikonsultuoti su savo apylinkės gydytoju.

Žiemą vitamino D galima gauti atostogaujant šiltuose kraštuose arba valgant riebią žuvį, kepenėles ir vitaminais pagerintą margariną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)