Jūrų ežių dantys – raktas kuriant neatšimpančius įrankius  (12)

Jūrų ežiai, kurie savo dantimis gali pragraužti akmenį, vieną dieną gali padėti sukurti peilius, kurių niekada nereikės galąsti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių gyvūnų dantys pasigalanda patys, o tai leidžia jiems prasigraužti pro akmenį ir uolėtuose krantuose įsirengti slėptuves, rašo telegraph.co.uk.

Mokslininkai nustatė, kaip šie jūrų ežiai išlaiko savo dantis ypač aštrius ir mano, kad tuo pačiu principu grindžiama technologija galėtų padėti sukurti amžinai aštrius įrankius.

Analizuodami Kalifornijos rausvojo jūrų ežio dantis, mokslininkai aptiko sudėtingą sluoksniuotų kalcito kristalų struktūrą, kurios patvarumą palaiko ypač stipri natūrali rišlioji medžiaga.

Tarp kristalų yra silpnesnės organinės medžiagos sluoksniai. Kai tvirtasis sluoksnis atšimpa, jis nuskyla ir atidengia naują po apačia esantį kristalinį paviršių. Šiuo būdu jūros ežio dantys nuolat būna aštrūs.

„Organiniai sluoksniai yra silpnoji grandinės dalis. Iš anksto nustatytose kiekvieno danties vietose yra lūžio taškai. Tai panašu į pradurtą popierių ta prasme, kad medžiaga lūžta tose iš anksto nustatytose silpnose vietose“, – aiškino JAV tyrėjų komandai iš Viskonsino Madisono universiteto vadovavęs Pupa Gilbertas.

„Dabar, kai žinome, kaip viskas veikia, šios žinios gali padėti sukurti metodus, leisiančius gaminti įrankius, kurie naudojant patys pasigaląs. To esmė – jūrų ežių naudojamas mechanizmas. Tinkamai galandant objektą ir naudojant tą pačią strategiją kaip jūrų ežiai, savaime pasigalandantis įrankis, teoriškai, galėtų būti sukurtas“, – kalbėjo mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)