Moterų ašarų kvapas – vyrų lytiniai „stabdžiai“  (29)

Moterų ašarose esantys cheminiai junginiai vyrams siunčia signalus, nevalingai slopinančius vyrų lytinį potraukį, nustatė Izraelio mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Emocinis verksmas yra mažai ištirtas elgesys, būdingas išskirtinai žmogui. Weizmanno mokslinių tyrimų instituto Rehovoto mieste (Izraelis) tyrėjai nagrinėjo, kaip vyrus veikia moterų ašarų, kurias instituto darbuotojai surinko nuo kino salėje ašarojusių žiūrovių veidų, kvapas, praneša „The Guardian“. Savanoriškai šiame tyrime dalyvavusių vyrų mokslininkai paprašė uosti „šviežių“ ašarų mėginių. Vėliau eksperimento dalyvių buvo paprašyta įvertinti kompiuterio ekrane rodomų moterų seksualinį patrauklumą.

Eksperimento rezultatai tyrėjus nustebino. Paaiškėjo, kad moterų ašarų kvapas nedaug, bet akivaizdžiai sumažino vyrų lytinį potraukį – pasirodo, moterų ašarose esantys cheminiai junginiai, kaip manoma, gali slopinti vyrų agresyvumą bei lytinę trauką, teigiama pranešime. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Science“.

„Nesunku pastebėti, kad toks cheminis signalas ašarose yra pranašumas, – pareiškė Weizmanno mokslinių tyrimų institute atlikto tyrimo vadovas Noamas Sobelis. – Tai reiškia, kad moterys galite apsiginti situacijose, kai jos esti pažeidžiamos.“

Ašaras išskiria ašarų liaukos ir pagalbinės liaukutės. Jose yra įvairių tipų cheminių medžiagų, įskaitant baltymus, fermentus ir įvairius metabolizmo atliekų produktus. Tačiau, pasak mokslininkų, „emocinių ašarų“ cheminė sudėtis labai skiriasi nuo „techninių ašarų“, kai, pavyzdžiui, dėl apsauginio reflekso imame ašaroti į akį patekus kokiam svetimkūniui.

Izraelio mokslininkai eksperimentui ruoštis pradėjo instituto studentų miestelyje iškabinę skelbimus, jog eksperimentui iešką lengvai pravirkstančių savanorių. Skelbime nebuvo nurodyta, ar jiems reikia vyrų, ar moterų. Įdomu yra tai, kad iš daugiau nei 60 į juos atsiliepusių žmonių vyras buvo tik vienas. Iš peradžių buvo atliktas pirminis testas: savanoriams buvo parodytas liūdnas filmas, ir tyrėjų asistentai atrinko labiausiai ašarojusių žiūrovių grupę.

Kito etapo metu, 24 savanoriams vyrams buvo siūloma įkvėpti arba „šviežių“ moterų ašarų, arba (kontrolinei eksperimento dalyvių grupei) seilių lašelių kvapo. Po to jiems kompiuterio ekrane buvo demonstruojami moterų veidai ir prašoma įvertinti jų liūdnumą ir seksualinį patrauklumą. Paaiškėjo, kad liūdnumo vertinimai beveik nesiskyrė nepriklausomai nuo to, ar buvo uostomos ašaros, ar seilės. Tačiau 17 vyrų po ašarų mėginių uostymo moteris ekrane įvertino kaip mažiau patrauklias. Pabrėžiama, kad nė vienas eksperimento dalyvis nežinojo, kokių medžiagų mėginius jie uodė.

Trečio etapo metu buvo matuojamas testosterono lygis vyrų seilėse po to, kai jie buvo pauostę moterų ašarų. Šie įverčiai buvo lyginami su vyriško hormono koncentracija pauosčius seilių. Buvo konstatuota, kad vyrų fiziologinis susijaudinimas pauosčius ašarų taip pat buvo mažesnis.

Galiausiai savanoriams buvo atliekamas galvos smegenų magnetinio rezonanso tyrimas. Jo rezultatai atskleidė, kad moterų ašarų uodimas sumažino aktyvumą tose vyrų smegenų žievės srityse, kurios susijusios su žmogaus lytiniu potraukiu.
Pasak tyrimo vadovo, dabar siekiama identifikuoti moterų ašarose esančią cheminę medžiagą, kuri gali sukelti tokį efektą. Bus siekiama nustatyti, ar šios medžiagos yra ir vyrų bei vaikų ašarose.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)