Gyvatnešio žvaigždynas turėtų tapti 13-uoju Zodiako ženklu? (Video)  (58)

Įtakinga tarptautinė astronomų grupė pareikalavo kardinaliai reformuoti tradicinį dangaus sferos dalijimą ir įvesti papildomą 13-ąjį Zodiako ženklą, pranešė BBC. Jį siūloma pavadinti Gyvatnešiu, kaip ir to paties vardo žvaigždyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Dabartinė Zodiako ženklų struktūra, kurią sudaro 12 žvaigždynų, remiasi dar Senovės Babilone sukurta sistema, - atkreipia dėmesį amerikiečių mokslininkas Parkas Kanklas (Parke Kunkle). - Vienas iš pagrindinių jos principų buvo tas, kad kiekvieną metų dieną Saulė turi būti atitinkamame žvaigždyne. Bet dėl to, kad per šimtmečius pasikeitė Žemės judėjimo orbita, Saulė per metus aplanko kiek daugiau nei 12 žvaigždynų, nors tebesilaikoma dvylikos Zodiako žvaigždynų nuostatos."

Todėl, astronomų grupės nuomone, reikia atkuri senąjį dangaus sferos dalijimo, priklausomai nuo Saulės buvimo vietos, principą, ir prie dabartinių Zodiako ženklų pridėti 13-ąjį ženklą - Gyvatnešį.

Naujasis ženklas įsiterptų tarp Skorpiono ir Šaulio ir būtų skirtas tiems, kurie gimė tarp lapkričio 30-osios ir gruodžio 17-osios. Be to, sumažėtų dienų skaičius kitiems ženklams, o daliai žmonių pasikeistų dangaus globėjai.

Naujieji Zodiako ženklai turėtų būti tokie:

Ožiaragis: sausio 20 d. – vasario 16d.
Vandenis: vasario 16 d.- kovo 11d.
Žuvys: kovo 11 d. – balandžio 18 d.
Avinas: balandžio 18 d. – gegužės 13 d.
Jautis: gegužės 13- birželio 21 d.
Dvyniai: birželio 21- liepos 20 d.
Vėžys: liepos 20 d. – rugpjūčio 10 d.
Liūtas: rugpjūčio 10- rugsėjo 16 d.
Mergelė: rugsėjo 16 d. – spalio 30 d.
Svarstyklės: spalio 30 d. – lapkričio 23 d.
Skorpionas: lapkričio 23 d. – lapkričio 29 d.
Gyvatnešis: lapkričio 29 d. – gruodžio 17 d.
Šaulys: gruodžio 17- sausio 20 d.

Kaip praneša BBC, tokia naujiena socialiniuose tinklalapiuose sukėlė nemenką horoskopais tikinčių žmonių paniką, o horoskopus kuriantys astrologai po tokio pranešimo buvo tiesiog užversti šūsnimis nerimo ir panikos kupinų elektroninių laiškų. Šitokia horoskopų gerbėjų reakcija labai stebėtis nereikėtų – nemaža jų dalis yra itin susitapatinę su „savo“ Zodiako ženklu, o kai kurie Zodiako ženklų simbolikos yra išsitatuiravę ant savo kūno. Nejau šitiek metų jie tikėjo klaidingu horoskopu? Ir kurio gi horoskopo ženklo – senojo ar naujojo – prognozėmis vadovautis dabar?

Tačiau horoskopų sudarinėtojai skuba raminti, jog Žemės orbitos pokyčiai neturi jokios įtakos ir niekaip nesusiję su vadinamąja „tropinio Zodiako“ sistema. Būtent ja yra naudojamasi sudarinėjant horoskopus Vakarų šalyse. Ši sistema yra grindžiama griežtai fiksuotais dangaus segmentais, apskaičiuotais pagal Žemės ekvinokcijas (lygiadienius).

Tačiau net ir užkietėjusiems astrologijos skeptikams (didžioji dalis astronomų yra linkę astrologiją laikyti pseudomokslu) P.Kanklo prognozės gali pateikti svarbių astronominių aspektų.

Žvaigždžių padėtis dangaus skliaute nėra pastovi dėl Žemės ašies „svyravimo“, vadinamo precesija – vienas jos ciklas trunka apie 26 tūkst. metų. Žemės ašies precesiją sukelia Mėnulio gravitacinės jėgos.

„To pasekmė – per pastaruosius 2 tūkst. metų diena, kada Saulė turėtų pereiti į kitą Zodiako žvaigždyną, pasislinko per keletą dienų, - pareiškė Grinvičo Kareliškosios observatorijos astronomas Marekas Kukula (Marek Kukula). – O tai reiškia, kad ilgalaikes dangaus kūnų judėjimo dangaus skliautu trajektorijas sudarantys astronomai privalo atsižvelgti į precesijos pasekmes.“

Tuo tarpu astrologai pažymi, kad precesija reikšminga „žvaigždinei“ rytietiškai astrologijos sistemai (kitaip vadinama „Vedų“ sistema), kuri kultivuojama Indijoje. Toje sistemoje Zodiako ženklai „juda“.

„Pagal vakarietišką horoskopo sistemą po Vandenio ženklu gimę žmonės rytietiškoje „Vedų“ sistemoje būtų priskiriami Ožiaragio ženklui, - horoskopų sistemų subtilybes iliustruoja astrologas Raselas Grantas (Russell Grant). – Tačiau vakarietiškoje Zodiako sistemoje dangus yra suskirstytas į griežtus sektorius, ir į žvaigždynų poslinkius neatsižvelgiama. Jie nėra svarbūs „Tropinis Zodiakas“ yra fiksuotas ir statiškas – kas benutiktų su Žemės ašimi. Taip yra todėl, kad vakarietiškame Zodiake atskaitos taškas yra ne žvaigždynų padėtis dangaus skliaute, o ekvinokcijos (lygiadieniai).“

Tad Vakarų astrologai skuba paneigti bet kokias kalbas apie 13-ojo Zodiako ženklo pripažinimą, nors neneigia, kad kitose horoskopų sistemose yra minimi kiti ženklai (pvz., Arachnė, Banginis).

„Spekuliacijų precesija ir 13-uoju Zodiako ženklu atsiranda kas keleri metai, - tvirtina astrologas R.Grantas. – Žinoma, astrologus tai įkyriai vargina. Tačiau tikintieji Zodiako ženklais gali likti ramūs – Jaučiai ir liks Jaučiais, o Avinai – Avinais.“


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (58)