Prie Plutono išbraukimo iš planetų sąrašo prisidėjęs astronomas teisina šį sprendimą  (6)

Nors 2006 m. Tarptautinė astronomų sąjunga išbraukė Plutoną iš Saulės sistemos planetų sąrašo (dangaus kūnas nuo tol oficialiai laikomas nykštukine planeta), diskusijos šiuo klausimu vyksta iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau kai kurie astronomai nelinkę sutikti su 2006 m. atlikta Saulės sistemos reorganizacija. Naujoji klasifikacija paprasčiausiai dar nėra išbaigta, teigia jie. Šios pozicijos besilaiką astronomų įsitikinimu, standartiniai planetų apibrėžimo kriterijai yra kritikuotini, todėl dera iš naujo apsvarstyti ar Plutonui nereiktų sugrąžinti planetos vardo. Apie šiuos pasvarstymus ir argumentus mes jau esame rašę šiame straipsnyje.

Visgi Plutono „žūtį“ lėmęs astronomas Mike'as Brownas, 2003 m. atradęs nykštukinę Eridės planetą, teisina tokį sprendimą – pasak jo, priešingai nei didžiosios 8 planetos, Plutonas nedaro praktiškai jokios įtakos Saulės sistemai.

„Plutonas nėra toks svarbus kaip kitos aštuonios planetos. Jei jis netikėtai dingtų, Saulės sistemoje nebūtų dramatiškų pokyčių. Mes to nepajustume. Priešingai nei likusių 8 planetų dingimo atveju“, - interviu „Wired“ teigia M. Brownas. Jam atradus Eridę – kiek didesnę už Plutoną ir triskart labiau nei jis nuo Saulės nutolusią nykštukinę planetą, astronomai pradėjo svarstyti, ar Plutonas vertas planetos vardo. Galiausiai jis iš Plutono buvo atimtas.

„Manau, kad Saulės sistemoje 8 (oficialios) planetos liks amžinai. Galbūt kur nors Saulės sistemos toliuose yra ir už Merkurijų didesnė planeta, skriejanti keista elipsine orbita. Bet net ir radus tokį dangaus kūną, mums vėl reikėtų pergalvoti planetos apibrėžimą“, - kalba M. Brownas.

Astronomas teigia, kad Eridės atradimas nebuvo toks reikšmingas kaip, pavyzdžiui, Neptūno ar Urano, kadangi minėtos planetos yra tūkstančius kartu didesnės tiek už Eridę, tiek už Plutoną. Tad Eridei suteikus nykštukinės planetos statusą, planetos vardą teko atimti ir iš Plutono.

„Nemaniau, kad kas nors galėjo išdrįsti tai padaryti, tačiau mokslo prasme tai buvo teisingas sprendimas“, - Tarptautinės astronomų sąjungos 2006 m. sprendimą „sumenkinti“ Plutoną komentuoja M. Brownas.

Pasak jo, labiausiai dėl menkesnio Plutono statuso nusiminė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) „New Horizons“ astronomų komanda, 2006 m. į Plutoną pasiuntusi kosminį zondą. „Jų kosminis laivas nebeskrenda į planetą. Smagu juos dėl to paerzinti“, - sako M. Brownas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: