Ar asteroidas Apofis vis tik smogs į Žemę 2036-aisiais?  (19)

Naujausiais Rusijos astronomų duomenimis, pavojingasis asteroidas Apofis (99942 Apophis) į Žemę gali smogti 2036-ųjų balandžio 13 d. Prieš keletą metų, 2004-aisiais viso pasaulio astronomai buvo subruzdę dėl galimo to paties Apofio smūgio į mūsų planetą 2029 m. Tačiau vėliau tokia galimybė buvo apskaičiuota ir įvertinta kaip itin menka ir artima nuliui. Vis tik klausimas lieka atviras – ar gali Apofis smogti į Žemę jei ne 2029-aisiais, tai 2036-aisiais?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas Apofis 2029-ųjų balandžio 13 d. pro Žemę praskries 37-38 tūkst. kilometrų atstumu, - pareiškė Sankt Peterburgo valstybinio universiteto (Rusija) profesorius Leonidas Sokolovas. – Tikėtina, kad dėl to lygiai po 10 metų - 2039-ųjų balandžio 13 d. – gali įvykti šio asteroido ir Žemės susidūrimas.“

Tiesa, rusų mokslininkas pažymėjo, jog susidūrimo tikimybė yra labai menka. Labiausiai tikėtina, jog iki tol asteroidas suskils į keletą smulkesnių gabalų ir Žemę ateityje atakuos smulkesnio masto smūgiai.

„Mūsų užduotis – išnagrinėti ir įvertinti visus įmanomus šio tikėtino įvykio scenarijus bei apsvarstyti veiksmų planus, jei iškiltų būtinybė tokių veiksmų imtis“ – patikslino prof. L.Sokolovas.

„Techniniu aspektu, rusai yra teisūs, - Rusijos astronomų pareiškimą pakomentavo NASA Žemei artimų objektų programos vadovas Donaldas Jeumansas (Donald Yeomans). – Tačiau tikimybė, kad asteroidas atsitrenks į mūsų planetą, lygi 1:250 000.“
Rusai savąsias prognostines galimos katastrofos prielaidas grindžia tuo, kad 270 metrų skersmens kosminis luitas 2029-aisiais pateks į taip vadinamą „gravitacinio slenksčio“ zoną (angl. k. – „gravitational keyhole“) – tikslų regioną kosmose, kurio skersmuo nežymiai didesnis už patį Apofį ir siekia 610 metrų. Nors kosmoso masteliais toks atstumas prilygsta nanopasaulio išmatavimams, visa esmė tame, kad jei į tą zoną pateks Apofis, jo skriejimo trajektorija gali pavojingai pasikeisti.

„Situacija tokia: 2029 m. balandžio 13 d. Apofis praskries labai arti Žemės atstumu, prilygstančiu maždaug penkiems Žemės radiusams, - dėsto D.Jeumansas. – Tai bus pakankamai reikšmingas įvykis. Tačiau mes jau atmetėme susidūrimo galimybę 2029-aisiais. Kita vertus, jei asteroidas praskries zona, kurią mes vadiname gravitaciniu slenksčiu... tada jo trajektorija gali pakisti taip, kad Apofis, sugrįžęs 2036-ųjų balandžio 13-ąją, susidurs su Žeme.“

Tačiau NASA astronomas pabrėžia, jog galimybė Apofiui kirsti gravitacinį slenkstį yra „tiesiog mažytė“.

Labiausiai tikėtinas įvykių scenarijus yra toks: Apofis prie Žemės pakankamai arti prisigretins 2012-ųjų pabaigoje – 2013-ųjų pradžioje. Tuomet asteroidą įdėmiai stebės antžeminiai teleskopai ir radarų sistemos. Jei paaiškės, kad asteroidas juda pražūtinga trajektorija, NASA sugalvos tokį planą ir sukurs tokią reikiamą įrangą, kad asteroido orbita būtų pakeista ir Apofio tikimybė susidurti su Žeme 2036-aisiais būtų artima nuliui.

Yra keletas būdų pakeisti grėsmingojo asteroido trajektoriją. Viena paprasčiausių – pasiųsti į Apofį kosminį apratą ir, galbūt, astronautų komandą. Kosminio kūno aplankymo idėja buvo išbandyta 2005 m. liepos 4 d., kai kosminis aparatas „Deep Impact“ smogė į „Tempel-1“ kometą.

Asteroidas Apofis buvo atrastas 2004-aisiais. Tada astronomų bendruomenėje jis sukėlė nerimastingą sujudimą, mat buvo apskaičiuota nedidelė tikimybė (2,7 proc.), jog 2029-aisiais šis dangaus kūnas rėšis į Žemę. Vėlesni stebėjimai ir skaičiavimai patikslino prognozes ir susidūrimo galimybė buvo atmesta.

Kontraversiškai vertintą vaizdo filmuką, kuriame bandyta sumodeliuoti, kaip atrodytų kur kas didesnio nei Apofis asteroido susidūrimas su Žeme, rasite anksčiau publikuotoje naujienoje.

(15)
(5)
(7)

Komentarai (19)