Po 2 metų Mėnulį pasieks privatus mėnuleigis (Video)  (2)

2013 metų gruodžio mėnesį Mėnulyje turėtų nusileisti JAV bendrovės „Astrobotic Technology" mėnuleigis, atskraidintas kitos privačios bendrovės „SpaceX“ raketa „Falcon 9“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Astrobotic Technology" pranešė pasirašiusi sutartį su kosminių raketų gamintoja „SpaceX“ dėl jos krovinio pristatymo į Mėnulį. Tai pirmasis JAV verslininko Elono Musko įsteigtos privačios kosminių skrydžių paslaugas teikiančios bendrovės gautas užsakymas skrydžiui į Mėnulį, pranešė „Discovery News“.

Ši sutartis Carnegie Mellono universiteto (JAV) įkurtai įmonei „Astrobotic Technology" suteikia pranašumą bendrovės „Google“ inicijuotose „kosminėse lenktynėse“ į Mėnulį kovojant dėl pagrindinio prizo – 32 mln. dolerių. Toks prizas atiteks „X Prize“ varžybų nugalėtojams, pirmiesiems atskraidinsiantiems į Mėnulį privatų robotą, kuris nuvažiuotų jo paviršiumi bent 500 metrų atstumą ir perduotų į Žemę didelės raiškos vaizdo transliaciją. Pagal varžybų taisykles 90 proc. tokiai užduočiai atlikti būtinų lėšų turi būti gauta iš privataus sektoriaus.

Pranešama, kad pagal „Astrobotic Technology" ir „SpaceX“ sutartį pirmasis privatus mėnuleigis Mėnulį gali pasiekti 2013 m. gruodžio mėnesį. Skelbiama, kad šiam skrydžiui užsakytos „Falcon 9“ raketos krovinių skyriuje dar yra vietos papildomam maždaug 120 kg kroviniui, todėl „Astrobotic Technology“ skelbia galinti parduoti ją norintiems nugabenti į Mėnulį savo techniką. Tačiau tokia galimybė nepigi: kiekvienas papildomo krovinio kilogramas kainuoja po 1,4 mln. dolerių, be to, papildomai teks sumokėti 250 000 dolerių mokestį už krovinio integravimo, komunikacijos bei su jo gabenimu susijusias paslaugas.

Bendrovės „SpaceX" raketa „Falcon 9“ jau yra sėkmingai atlikusi du kosminius skrydžius. NASA pranešė naudosianti ją kroviniams ir galbūt astronautams į Tarptautinę kosminę stotį gabenti po to, kai bus atsisakyta „Space Shuttle“ erdvėlaivių. Paskutinis iš jų pakils į kosmosą po maždaug pusės metų, sakoma pranešime.

„SpaceX" atstovų teigimu, „Falcon 9“ neprireiks modifikuoti ruošiantis skrydžiui į Mėnulį, pakaks parengti tam skirtą navigacijos programinę įrangą. „Falcon 9“ gali skristi ir į Mėnulį, ir į Marsą ar toliau. Į Mėnulį ji gali nuskraidinti maždaug 3 tonų masės krovinį, į Marsą – maždaug 2 tonų, o tai reiškia, kad ji būtų galėjusi vienu reisu nugabenti į Marsą „Spirit“ ir „Opportunity“ marsaeigius, pareiškė „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas.

„Astrobotic Technology" mėnuleigio kelionė į Mėnulį truks 4 dienas. „Falcon 9“ raketa atskraidins „Astrobotic Technology“nusileidimo modulį su mėnuleigiu į mėnulio orbitą, po to jis atsiskirs ir savarankiškai nurodytoje vietoje nusileis Mėnulyje. Planuojama, kad mėnuleigis veiks maždaug 3 mėnesius: naktimis jis „miegos“, o dienomis vykdys Mėnulio paviršiaus tyrimus ieškodamas vandens ledo.

Šiame vaizdo siužete – „Astrobotic Technology" Mėnulio tyrimų vizija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)