Mokslininkai bandys išsiaiškinti Atlanto vandenyno spalvą  (0)

Mokslininkų komanda iš keturių šalių leidžiasi į jūrinę ekspediciją, kurios metu tirs, kokios spalvos yra Atlanto vandenynas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie nori išsiaiškinti, kokią įtaką dumbliams daro tiršti aerozolio debesys, kabantys virš vandenyno. Mat dumbliai yra jūrinės maisto grandinės pagrindas, praneša telegraph.co.uk.

Maždaug trečdalis anglies dioksido, išmesto į atmosferą dėl žmonių veiklos, vėliau įsisavinamas jūros dumblių. Šis procesas suteikia jiems, o kartu ir vandeniui, žalsvo atspalvio, kadangi dumbliai žydi arti vandens paviršiaus. Tačiau palydovinės nuotraukos paskutiniais metais parodė didelius aerozolio debesis, besiformuojančius virš vandenynų, ypač pietinio Atlanto. Jie mažina vandens gaunamą saulės spindulių kiekį, o dėl to mažėja ir dumblių paplitimas, tad nyksta ir žalsvas atspalvis.

Šiame projekte dalyvauja mokslininkai iš Brazilijos, Argentinos, Prancūzijos ir JAV. Komanda tikisi gauti tikslesnius rezultatus, nei iš palydovinių nuotraukų. „Mes turime įsitikinti, kad tai ne, pavyzdžiui, didelių bangų sukeltas efektas“, – sakė vienas mokslininkas. Komanda taip pat tiria vandens mėginius, kad išsiaiškintų, kaip jis gali paveikti dumblius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)