Žvėrių lyderiai sendami tobulėja  (1)

Drambliai, banginiai ir kiti gyvūnai su amžiumi tampa geresniais lyderiais, rodo tyrimai, kurių išvadas skelbia „Discovery“. Vyresnis amžius padidina dramblių gebėjimą pajusti grėsmes ir, jei toks gyvūnas yra lyderis, naudos gauna visa banda, skelbiama naujoje studijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Atradimas pabrėžia vyresnių individų svarbą populiacijose – ne tik dramblių, bet greičiausiai ir kitų didelio tūrio smegenis turinčių, ilgaamžių, socialių rūšių – tokių kaip banginiai ar primatai“, – sakė Karen McComb, psichologijoje besispecializuojanti ekologė iš Sussexo universiteto ir tyrimo vadovė.

Ji su kolegomis atliko bandymus su 1,5 tūkst. afrikinių dramblių, suformavusių 58 atskiras grupes Amboselio nacionaliniame parke Kenijoje. Dramblių aplinkoje tyrėjai garsiakalbiais paskleisdavo liūto arba liūtės riaumojimą. Kai kuriais atvejais buvo imituojamas grupės liūtų riaumojimas. Be žmonių, liūtai yra pagrindiniai dramblių priešai. Aktyvesni medžiotojai yra liūtų patinai, kurie ir apie 50 proc. didesni už pateles.

Nors visi drambliai rimčiau reagavo į grupės liūtų riaumojimo garsą, tos grupės, kurioms vadovavo vyresnės patelės, rodė didžiausią jautrumą suvokdamos, kad liūtas patinas kelia didesnę grėsmę nei liūtė. Šios vyresnės bandos lyderės – jų amžius siekė 60 ir daugiau metų – ne tik atidžiau klausėsi, bet ir suburdavo bandą gynybiniams manevrams susiglaudžiant, kai drambliai veikia it taranas – visi puola link liūto ir jį gąsdina.

„Discovery“ rašo, jog ankstesni tyrimai yra parodę, kad vyresnis lyderis yra naudingas ir žmonėms. Graeme'as Shannonas, studijos bendraautoris iš to paties Sussexo universiteto, nurodo, kad anksčiau atliktos žmonių elgesio studijos atskleidė, jog „socialinių konfliktų suvokimas su amžiumi gerėja“, nepaisant poslinkių į bloga kitose srityse.

Žmonių bendruomenės moderniaisiais laikais linksta garbinti jaunystės privalumus, tačiau istorijoje ir šiuo metu „vyresni individai dažnai iškyla kaip lyderiai vykdant užduotis, kurioms reikia specialių žinių“, teigia tyrimo autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)