Iliuzionisto triukais galima diagnozuoti šizofreniją? (Video)  (7)

Neįtikėtina, tačiau faktas: triukai, kuriais savo žiūrovams akis muilina iliuzionistai, gali pasitarnauti ne tik kaip pramoga, bet ir kaip efektyvi diagnostikos priemonė psichiatrijoje. Pasirodo, kai kurias suvokimo iliuzijas išsyk perpranta šizofrenija sergantys žmonės. Kviečiame keletą tokių triukų pasižiūrėti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apgaulingi kauliukai“

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tokia konstrukcija neįmanoma – susidaro įspūdis, jog kauliukų piramidė sudėta taip, jog kauliukų levituoja vieni virš kitų. Pasižiūrėkite:


Apdūmė ir jus? :)

Iliuzija neišsisklaido, pakol kadre nepasirodo ranka ir neatskleidžia triuko paslapties. Šią konstrukciją surinko dėl iliuzijų pamišęs Reksas Jangas (Rex Young), atkūręs klasikinį legendinio iliuzionisto Džerio Endruso (Jerry Endrus) „fokusą“.

Į šią iliuziją labai panaši ir „Tuščios kaukės“ iliuzija



Vaizdo siužete matomus veido bruožus dauguma žmonių iš pradžių suvokia kaip iškiliąją kaukės pusę. Taip panašius vaizdus yra įpratusios interpretuoti mūsų smegenys. Nieko nuostabaus – gyvenime retai kada tenka pamatyti išvirkščią veido (kaukės) pusę.

Beje, naujausi tyrimai atskleidė, kad šizofrenija sergantys žmonės ant šio triuko kabliuko neužkimba ir iš karto mato tuščią kaukę. Eksperimento metu savanoriams buvo rodomos veidų fotografijos. Tyrimo dalyvių galvos smegenys tuo metu buvo skenuojamos magnetinio rezonanso įrenginiu. Kai kuriose iš rodomų fotografijų buvo įprasti veidai. tačiau buvo keletas tokių, kuriose buvo nufotografuoti „išvirkšti“ veidai – tokie, kokie matomi „Tuščios kaukės“ iliuzijoje.

Visi šizofrenija sirgę eksperimento dalyviai lengvai iš pirmo žvilgsnio atskyrė, kurie veidai yra išgaubti, kurie – įgaubti. Kontrolinė tiriamųjų grupė (nesergantys šizofrenija) pripažino, kad „tuščiavidurių veidų“ iliuzija juos apmovė.

Jei iliuziją pavyko perkrimsti išsyk, išrašinėti sau šizofreniko etiketės neskubėkite – vis tik šie fokusai visų pirma yra pramoga :)
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (7)