Suaugusieji paspartintų mokymosi procesus, jei mokytųsi kaip kūdikiai?  (2)

Suaugusieji per kelias valandas gali paspartinti savo smegenų veiklą, mokydamiesi taip, kaip tai daro kūdikiai, skelbia alfa.lt. Mokslininkai iki šiol manė, kad suaugę negali trumpais periodais suaktyvinti smegenų pilkosios medžiagos. Tačiau naujai atlikti tyrimai parodė, kad tai netiesa. Pilkajai smegenų medžiagai suaktyvinimui pakanka, jei žmogus atlieka tokio sudėtingumo uždavinius, kokius gali atlikti ir kūdikiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis atradimas gali būti taikomas smegenų sutrikimų gydymui. Honkongo universiteto neurologijos mokslų profesorius Li-Hai Tanas sako: „Mūsų atradimas įrodo, kad suaugusio žmogaus smegenys yra žymiai plastiškesnės, negu buvo manyta iki šiol. Manome, kad atradimas suteiks viltį išgyti žmonėms, turintiems smegenų vystymosi sutrikimų. Nedidelių intervencijų pagalba, bus galima paskatinti greitesnį smegenų vystymąsi.“

Mokslininkai jau seniau žinojo, kad kūdikių ir mažų vaikų smegenys labai imlios ir greitai vystosi. Pastaraisiais metais atlikti tyrimai taip pat įrodė, kad per kelias savaites suaugusieji gali padidinti ir suefektyvinti savo smegenų pilkąją masę.
Per eksperimentą suaugusiems žmonėms buvo duotos keturios spalvotos kortelės ir jie buvo paprašyti jiems priskirti pirmus į galvą atėjusius žodžius. Tokia pati užduotis yra duodama mažiems vaikams, kai šie yra mokami objektus susieti su žodžiais.

Eksperimento dalyviai buvo paprašyti sugalvotus žodžius įsiminti ir laikyti kaip teisingus tos spalvos pavadinimus. Tokias užduotis eksperimento dalyviai atliko penkis kartus, per tris dienas. Iš viso jam buvo skirtos 48 minutės.

Vėliau tyrėjai atliko smegenų skenavimą ir pastebėjo, kad visų eksperimento dalyvių pilkoji smegenų medžiaga kairiajame smegenų pusrutulyje padidėjo.

Iš karto po šio atradimo buvo pradėtas kitas eksperimentas, siekiantis nustatyti ar yra ryšys tarp pilkosios smegenų masės didėjimo ir kalbos, kuria mokosi eksperimento dalyviai.

Eksperimento rezultatai ir jo eiga buvo publikuota žurnale „Proceedings of National Academy of Sciences“. Straipsnyje teigiama, kad šie atradimai gali padėti milijonams žmonių, kurie kenčia nuo mokymosi sutrikimų dėl smegenų neišsivystymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)