Naująjį marsaeigį Raudonojoje planetoje nuleis raketinis „dangaus kranas“ (Video)  (16)

Naujasis NASA marsaeigis „Curiosity“ yra maždaug lengvojo automobilio dydžio, taigi – didesnis už savo pirmtakus „Spirit“ ir „Opportunity“. Tad ant Raudonosios planetos paviršiaus jis leisis ne šokinėjančiame paplūdimio sviedinio formos apvalkale. Mažai tinka ir stabdymas parašiutais – Marso atmosfera per reta, kad parašiuto kupolas efektyviai sustabdytų kosminę kelionę Iš Žemės atlikusį aparatą. Tad NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos („Jet Propulsion Laboratory“) inžinieriai sugalvojo kombinuotą-hibridinį marsaeigio nuleidimo modelį – „Curiosity“ ant planetos paviršiaus galantiškai nutupdys „dangaus keliamasis kranas“. Kaip visa tai atrodys? Gana rizikingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki to momento kapsulei, gabenančiai specialią transporto ir tyrimų priemonę, reikės įveikti tankiuosius Marso atmosferos sluoksnius ir visais įmanomais būdais stabdyti, kad aparatas neįsirėžtų į planetos paviršių ir nepasiųstų visos 2,5 mlrd. JAV dolerių vertės misijos šuniui ant uodegos. Paskutiniame nusileidimo etape kapsulė bus stabdoma raketiniais varikliais.

Marsaeigį „Curiosity“ planuojama paleisti artimiausią rudenį. Kelionėje į Marsą jis praleis aštuonis mėnesius. Į Raudonosios planetos atmosferą aparatas įskries 20,8 tūkst. km/h greičiu, o nuo pragariško trinties karščio jį saugos „Apollo“ erdvėlaivių stiliaus skydai. Prieš suveikiant stabdymo raketoms, krentančią kapsulę tam tikru momentu pristabdys parašiutas.

Įsijungus raketiniams kapsulės varikliams, „Curiosity“ bus atsargiai lynais nuleistas ant Marso paviršaus. Tokios sudėtingos nusileidimo operacijos dar niekas nėra vykdęs. Minėtieji „Spirit“ ir „Opportunity“ ant Marso paviršiaus nusileido šuoliuodami it paplūdimio sviediniai, kuriuos galiausiai ant paviršiaus nutupdė Marso trauka. Beje, toks nusileidimo būdas Marso tyrimų entuziastus baugino ne ką mažiau, nei planuojama „Curiosity“ nuleidimo procedūra – tuomet plano sėkme neabejojo tik NASA marsaeigių konstruktorių grupės ir susijusios institucijos.

Ar išdegs „dangaus krano“ planas? Skrydžių kontrolės centre tvyrosiančią įtampą sunku net įsivaizduoti… Tačiau vaizdo siužetas nuteikia optimistiškai ir leidžia tikėtis, kad viskas klostysis sklandžiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)