Išrasta medžiaga, kuria tikimasi išvalyti radioaktyvų vandenį  (5)

Iš miškuose aptinkamų produktų ir jūrose gyvenančių vėžiagyvių kiautų galima sukurti medžiagą, kuri pašalina iš vandens radioaktyvias daleles, praneša Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kaip matome, po Japonijoje įvykusios branduolinės katastrofos, viena iš didžiausių grėsmių sveikatai – radioaktyvus, vandenyje ištirpęs jodas. Į žmogaus ar gyvūno organizmą patekusios elemento radioaktyvios dalelės, kaip ir įprastos, dalyvauja medžiagų apykaitoje. Jodo radikalai kaupiasi skydliaukėje, dėl to atsiranda labai didelė vėžinių susirgimų tikimybė“, – sako miško biomedžiagų docentas dr. Joelas Pawlakas.

Naujoji medžiaga daroma iš miške aptinkamos hemiceliuliozės ir iš sumaltų vėžiagyvių kiautų – chitino. Išradimas sugeria vandenį ir susijungia su ištirpusiais chemikalais. „Naujasis preparatas sudaro tvarius junginius su tokiais radioaktyviais elementais, kaip šiuo metu Japonijos pakrantėje išsiliejusiu jodidu. Vėliau susidariusius junginius galima pašalinti nesukeliant jokio pavojaus aplinkai ir gyvūnijai“, – komentuoja Dr. J. Pawlakas.

Papildomų studijų metu, mokslininkų komanda pastebėjo, kad išrasta medžiaga taip pat jungiasi su sunkiaisiais metalais, tarp jų ir arsenu, ir gali išskirti vandenyje ištirpusias druskas. Per bandymus, jūros vanduo sumaišytas su išradimu tapo tinkamas gerti.

„Kritinėse situacijose, be papildomų energijos šaltinių, naudojant mūsų sukurtas putas būtų galima gauti gėlą vandenį. Taip pat šią medžiagą įmanoma pritaikyti geriamojo vandens gryninimui, o tai turėtų pakeisti įprastinius, šiandien vandentiekiuose naudojamus metodus“, – teigia docentas.

Supakuota į medžio pluoštą naujoji medžiaga sugeria vandenį panašiai kaip kempinė. Nedidelio užterštumo arba mažiems vandens tūriams galėtų būti naudojami arbatos maišeliai su tam tikru kiekiu miltelių, tačiau siekiant pilno išgryninimo ar tai darant dideliais mastais – vanduo turėtų būti tiesiog leidžiamas per minėta medžiaga pripildytus filtrus. Šiuo metu svarstoma galimybė panaudoti išradimą Japonijos pakrantėje susikaupusioms radioaktyvioms dalelėms valyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)