NASA atsisveikino su marsaeigiu „Spirit“  (10)

JAV aeronautikos ir kosmoso agentūra NASA antradienį pranešė nebebandysianti susisiekti su Marse esančiu robotu „Spirit“. Manoma, kad marsaeigis atšiaurios Raudonosios planetos žiemos metu sušalo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„NASA nutraukia bandymus užmegzti kontaktą su ilgai gyvavusiu marsaeigiu „Spirit“, kuris paskutinį kartą komunikavo 2010 metų kovo 22 dieną“, – teigiama NASA pranešime.

Planuota, kad „Spirit“ Marso planetoje veiks tik tris mėnesius, tačiau 2004 metų sausį Marse nusileidęs aparatas tarnavo ilgiau nei šešerius metus, praneša naujienų agentūra AFP.

Pernai NASA pranešė, kad 180 kilogramų sveriantis šešiaratis robotas Marso pietiniame pusrutulyje esančiame Trojos kraterio pakraštyje įlūžo pro kietą paviršiaus sluoksnį ir įklimpo į smėlį. Visi bandymai jį išlaisvinti buvo nesėkmingi. „Spirit“ nepavyko nupurtyti Marso dulkių, kurios pamažu kaupėsi ant jo saulės baterijų, taigi nebebuvo įmanoma įkrauti baterijų.

Mokslininkai turėjo nedidelę viltį, kad pasibaigus Marso žiemai, „Spirit“ gaus pakankamai saulės šviesos, kad baterijos būtų įkrautos, tačiau taip nenutiko.

„Neturint pakankamai energijos šildytuvams, marsaeigio vidus greičiausiai atvėso labiausiai per pastaruosius šešerius metus. Dauguma svarbiausių jo dalių ir sujungimų yra neatsparūs tokiam šalčiui“, – teigė NASA.

Agentūra dabar visą dėmesį skirs naujos kartos marsaeigio „Curiosity“ paleidimui, planuojamam šiais metais, tačiau nebus pamirštas ir „Spirit“ – laikas nuo laiko bus patikrinama, ar jis nesiunčia kokių signalų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)