Kur eina laukan išleistos katės?  (11)

Kur eina katė, kai šeimininkas paleidžia ją pasilakstyti į lauką? Ką visą dieną veikia benamė katė? Ar vienos ir kitos katės leidžia laiką kartu? Tai keletas klausimų, į kuriuos atsakymus rasti padėjo naujo stebėjimo rezultatai. JAV Ilinojaus universiteto mokslininkai kates stebėjo joms prisegę radijo signalus siunčiančias apykakles. Stebėti buvo pasirinktos 42 laisvai klajojančios katės - kai kurios jų neturėjo šeimininkų, o kai kurios buvo laukan kuriam laikui išleistos naminės katės, rašo „LiveScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visos drauge jos vaikštinėjo maždaug 25,5 kvadratinio kilometro teritorijoje aplink du miestus - Urbaną (Urban) ir Šempeną (Champaign). Benamės katės pasirodė turinčios stebėtinai dideles teritorijas – vienas patinas kaip namuose jautėsi maždaug 5,5 kvadratinio kilometro plotuose, kurie apėmė tiek miestą, tiek ūkininkų žemę, tiek mišką. „Tas konkretus katinas, mūsų žiniomis, iš žmonių negaudavo jokio maisto, bet kažkaip išgyveno tarp kojotų ir lapių. Jis perėjo kiekvieną gatvę, navigavo tarp šviesoforų, lankėsi stovėjimo aikštelėse. Buvome aptikę jį ir softbolo aikštėje per rungtynes“, - pranešime spaudai teigė stebėjimui vadovavęs Jeffas Hornas. O štai dauguma naminių kačių buvo linkusios likti maždaug aštuonių tūkstančių kvadratinių metrų plote aplink savo namus, tačiau kai kurie savininkai „labai nustebo sužinoję, kad jų katės eina taip toli“. „Tai – ne vienas kiemas“, - apibrėžė J. Hornas. Jo sudarytame žemėlapyje visų per tyrimą stebėtų kačių teritorija pažymėta juoda linija, didžiausia benamio katino teritorija apibrėžta raudonai, o vidutinė naminės katės teritorija - geltona dėmė.

Dar vienas skirtumas tarp benamių ir laisvai vaikštančių naminių kačių – nevienodas aktyvumas. Naminiai gyvūnai aktyvūs buvo (bėgiojo ar judančius objektus persekiojo) tik 3 proc. viso laiko, o benamiai - 14 proc., nes jiems reikėjo susirasti ar susimedžioti maisto.

Dauguma kačių buvo linkusios nuo pastatų nutolti ne daugiau kaip 300 metrų. „Net benamės katės visada buvo netoli statinių. Tai rodo, kad, nors jos ir benamės, vis tiek kažkiek nuo mūsų priklauso“, - kalbėjo tyrimo bendraautorė Nohra Mateus Pinilla.

Tačiau benamės ir naminės katės laiko kartu neleidžia. Mokslininkams pasitaikė stebėti tik jų konfliktų. Vienu atveju tyrėjai stebėjo, kaip benamė katė kiekvieną rytą laukdavo naminės ir bandydavo ją išvyti iš jos pačios kiemo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)