Surasti dar neatrastus planetos gyvūnus kainuotų milijardus (Foto)  (2)

Mokslui žinoma tik saujelė planetos gyvūnų rūšių, o surasti ir suklasifikuoti likusias kainuotų apie 263 milijardus dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specialistai yra suklasifikavę maždaug 1,4 milijono gyvūnų rūšių. Manoma, kad dar apytiksliai 5,4 milijonai rūšių yra neatrastos iki šiol. Darbus šioje srityje labai apsunkina tai, kad trūksta patyrusių taksonomistų – biologų, kurie atpažintų gyvūnus ir priskirtų juos atitinkamoms grupėms.

Brazilijos San Paulo universiteto tyrėjų Fernando Carbayo ir Antonio Marqueso teigimu, apytikslė likusių gyvūnų suklasifikavimo kaina leis politikams geriau paskirstyti lėšas. Mokslininkai šią kainą gavo išanalizavę naujų gyvūnų paieškas Brazilijoje. Čia didelė bioįvairovė, dirba daug taksonomistų, o jų atlyginimai nedaug skiriasi nuo šios srities pasaulinio vidurkio.

Stuburinius, kurių dabar žinoma apie 62 tūkstančius rūšių, įvairove toli lenkia bestuburiai gyvūnai, tačiau pastarieji, būdami ne tokie išvaizdūs ir pastebimi, visais laikais gaudavo mažiau dėmesio. Pusė planetos taksonomistų klasifikuoja tik stuburinius gyvūnus, nors jie, kaip manoma, sudaro mažiau nei 4 procentus dar neatrastų rūšių. Bendrojoje klasifikacijoje dominuoja vabzdžiai, ir čia, anot mokslininkų, taksonomistų poreikis yra ir išliks itin didelis.

„Išsamus pasaulio gyvūnų įvairovės katalogas gali būti nesudarytas niekada, – pripažįsta specialistai. – Net jei ir pavyktų pasiekti tokį didelį tikslą, turėtume tik „likučius“ biologinės įvairovės, kuri egzistuoja įvertinus evoliucijos ir žmogaus veiklos poveikį“.

Tad biologai kiekvienais metais pasaulį stebins surastomis naujomis ir dar neregėtomis gyvūnijos ir augalų rūšimis. Siekiant atsirinkti išskirtiniausias rūšis, sudaromi įvairūs jų sąrašai bei reitingavimai. Štai Arizonos valstijose (JAV) veikiantis tarptautinis Rūšių tyrimo institutas paskelbė 2011 metų naujausių ir įdomiausių rūšių dešimtuką, rašo portalas balsas.lt.

Tarptautinio Rūšių tyrimų instituto entomologas Quentinas Wheeleris sakė, kad šis dešimtukas buvo atrinktas iš tūkstančių naujų 2010 m. atrastų rūšių. „Dauguma žmonių net nesuvokia, kokia įvairi yra mūsų planeta – mus supa daugybė nepažintų gyvūnų ir augalų“, – sakė jis.

Daugiau informacijos apie 10 geriausių naujų rūšių skelbiama internete. Šio sąrašo arealas apima daugelį pasaulio regionų, pradedant Brazilija, Meksikos įlanka, Maskarenų salomis ir baigiant Madagaskaru, Šiaurės Atlanto vandenynu, Peru ir Filipinais.

Žemiau trumpai apie dešimtuko rūšis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)