Šikšnosparnių sparnų plaukeliai atstoja greičio matuoklius  (0)

Mažyčiai plaukeliai, dengiantys šikšnosparnių sparnus, greičiausiai padeda jausti skrydžio greitį, rodo britų Nacionalinės mokslų akademijos tyrėjų atliktas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bandymai atskleidė, kad šikšnosparnių smegenys atskyrė oro srovių kryptis, kai jos judėjo per juos nedideliu greičiu. Tačiau nuo sparnų pašalinus plaukelius, šikšnosparniai rečiau staigiai pasukdavo ir skraidė greičiau, rašo BBC. Tyrėjai mano, kad plaukeliai padeda tiksliau kontroliuoti judesius skrendant ir manevruojant. Šie plaukeliai yra labai mažyčiai - tokio ilgio, koks yra žmogaus plauko storis, o jų pačių storis siekia tik tūkstantąsias milimetro daleles. „Šių plaukelių buvimas ant sparnų buvo aprašytas daugiau nei prieš šimtą metų, tačiau plačiau iš tiesų nepasiaiškinta“, - sakė Cynthia Moss, studijai vadovavusi tyrėja iš Merilendo universiteto. „Tai ne tokie patys plaukeliai, kokius turite ant rankos. Jie labai mažyčiai ir labai standūs, todėl potencialiai gali puikiai perduoti detalią informaciją apie oro sroves palei sparną“, - aiškino ji.

Tyrėjų komanda bandymą pradėjo stebėdama procesus šikšnosparnių smegenyse, kai jų sparnų plaukeliai buvo stimuliuojami kontroliuojamomis oro srovėmis. Smegenų atsakas į skirtingų krypčių oro sroves buvo aiškiai skirtingas ir tai leido manyti, jog šikšnosparniai jas atskiria. Vėliau gyvūnams buvo sukurtas ruožas su kliūtimis, o jų judesiai nufilmuoti.

Tuomet nuo sparnų pašalinti plaukeliai ir abu bandymai pakartoti. Šikšnosparniai be plaukelių atliko mažiau staigių posūkių ir skraidė žymiai greičiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)