Į samprotaujančiųjų gretas priimtos ir papūgos  (0)

Pasirodo, logiškai samprotauti gali ne tik žmonės ir beždžionės, bet ir papūgos. Tokius gebėjimus eksperimento metu pademonstravo paslėpto maisto ieškoję septyni riestasnapiai paukščiai, informuoja Newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienos universiteto (Austrija) Konrado Lorenco tyrimų stoties specialistė Sandra Mikolaš (Sandra Mikolasch) su kolegomis prieš eksperimentą įsitikino, jog septynios jo dalyvės – pilkosios afrikinės papūgos žako (Psittacus erithacus) – vienodai mėgsta tiek sėklas, tiek graikinius riešutus.

Kiekviena papūga stebėjo, kaip tyrėjas graikinį riešutą pavožia po vienu neperregimu puodeliu, o sėklą – po kitu. Kitas tyrėjas puodelius su pavožtais skanėstais paslėpė už ekrano, o ten vieną iš paslėptų valgomų objektų paėmė ir paukščiui parodė, kuris iš skanėstų buvo paimtas. Patraukus ekraną, buvo stebima, ar papūga žinos, kuris iš dviejų skanėstų liko ir po kuriuo puodeliu.

Iš visų septynių dalyvių, didžiąją dalį šių pratimų teisingai įveikė tik patelė Avisa (Awisa). Ji teisingai pasirinko 23 bandymuose iš 30.

“Iki šiol su šia užduotimi susidorodavo tik didžiosios žmogbeždžionės, - tvirtina S. Mikolaš. – Tačiau, kaip ir papūgų atveju, šią užduotį sėkmingai įveikia toli gražu ne visos žmogbeždžionės, o tik keletas jų. Tad dabar žinome, jog pilkoji papūga už atlygį geba logiškai atskirti vieną galimybę nuo kitos.“

Likusios eksperimente dalyvavusios papūgos „atsakinėjo“ ne taip sėkmingai. Tyrimo autoriai numano, jog jos nelabai perprato, kas eksperimento metu vyksta. Tačiau jos nesėkmę kompensavo ir deramai pasirodė atlikinėdamos paprastesnes analogiško tipo užduotis su permatomais puodeliais.

Eksperimento rezultatai išsamiai aprašyti žurnalo „Biology Letters“ publikacijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)