Dėl susidūrimo grėsmės iš TKS skubiai evakuota įgula  (8)

Antradienį Tarptautinė kosminė stotis (TKS) vos nesusidūrė su nenustatyta kosmine nuolauža, o 6 narių įgula buvo priversta skubėti į gelbėjimosi aparatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso šiukšlė pro stotį praskriejo vos per 250 metrų, praneša naujienų agentūra „Interfax“, kuria remiasi AFP.

„Įgulai pranešta, kad kosmoso šiukšlė praskrido pro stotį ir kad jie gali palikti „Sojuz“ gelbėjimosi aparatą“, – teigė Rusijos pareigūnas.

Rusijos kosmoso kontrolės pareigūnas teigė, kad incidentas nutiko apie 16.30 val. (15.30 val. Lietuvos laiku), o dabar įgula „dirba pagal įprastą grafiką“, pranešė „RIA Novosti“.

„Kosmoso šiukšlė pastebėta per vėlai, kad būtų galima jos išvengti manevru. Šeši TKS įgulos nariai gavo nurodymus persikelti į „Sojuz“ aparatą“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo neįvardintą šaltinį Rusijos kosmoso pramonėje.

Rusai Aleksandras Samokutiajevas ir Andrejus Borisenka kartu su amerikiečiu Ronaldu Garanu pavojingas minutes praleido laive "Sojuz TMA-21", o rusas Sergejus Volkovas, japonas Satoshi Furukawa (Satošis Furukava) bei amerikietis Michaelas Fossumas (Maiklas Fossumas) - laive "Sojuz TMA-02M).

Rusijos kosmoso kontrolės centro pareigūnė telefonu teigė, kad tokių incidentų pasitaikė ir praeityje ir kad tai nebuvo nepaprasta padėtis.

„Jei tai tiesa, jie laikytųsi įprastų evakuacijos iš stoties procedūrų, jei tai būtina“, – sakė ji.

Pareigūnų teigimu, įgulos nariai žinojo, ką daryti tuo atveju, jei stoties nepavyksta patraukti iš kelio laiku.

Trys įgulos nariai trumpam palikti TKS buvo priversti ir per incidentą 2009 metų kovą.

TKS pradėta statyti nuo pirmojo modulio, kurį 1998 metais paleido Rusija. Dabar ji skrieja 350 kilometrų aukštyje virš Žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: