Matematikoje skaičiaus "pi" dienos – suskaičiuotos? (Video)  (32)

Neretam galėjo susidaryti įspūdis, jog skaičius π (pi) yra vienas svarbiausių skaičių pasaulyje. Tačiau matematikai pastaruoju metu vis dažniau prabyla apie tai, jog skaičiaus π dienos – suskaičiuotos. Kai kurie ekspertai tvirtina, jog šis skaičius – konstanta, naudojama apskritimo ilgio ir skersmens apskaičiavimui – yra netinkamas, tad turėtų būti pakeistas alternatyvia konstanta τ (tau).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot revoliuciją inicijuojančių matematikų, nors skaičiaus π reikšmė (3,14159265) nėra neteisinga, šis skaičius yra nepatogus, kai yra naudojamas apskritimo išmatavimams skaičiuoti. Idėjos autoriai ragina perrašyti ir vadovėlius – juose skaičius π turėtų būti pakeistas į τ, kurio reikšmė lygi skaičiaus π sandaugai iš dviejų (maždaug 6,28). Demonstruodami savo užmačių rimtumą, reformų reikalaujantieji paskelbė birželio 28-ąją skaičiaus τ diena (skaičiaus π diena pasaulyje minima kovo 14 d.).

„Iki šiol naudodami π mes naudojome netinkamą konstantą, - tvirtina Lydso unibersiteto Matematikos mokyklos ekspertas Kevinas Hjustonas (Kevin Houston). – π toli gražu nėra natūraliausias skaičius pasaulyje, kaip kad mes esame įpratę manyti, siedami jį su apskritimu. Kur kas tinkamesnė šiuo atveju yra reikšmė, lygi 2π, tai yra τ.“

Skaičius π kaip viena kertinių reikšmių nemažoje dalyje matematikos formulių naudojamas jau seniai. Tad nieko stebėtino, jog π tapo gyvybiškai svarbiu skaičiumi daugelyje mokslo skaičiavimų. Be skaičiaus π neapsieinama skaičiuojant apskritimo (kraštinės) ilgį (C=2πr) bei skritulio plotą (πr2).

Nepaisant to, už skaičiaus π „atstatydinimą“ pasisakantys matematikai argumentuoja, jog daugelyje formulių yra naudojama ne π, o 2π (τ) reikšmė, todėl lyg ir logiška esmine apskritimo konstanta rinktis reikšmę τ.

„Matematikai kampų laipsniais nematuoja, - primena matematikos mokslų daktaras K. Hjustonas. – Mes juos matuojame radianais. Apskritimą sudaro 2π radianų. Tokia reikšmė įveda bereikalingos painiavos. Imkime apskritimo ketvirtį. Jo kampas bus lygus ketvirčiui 2π radianų arba pusei π. O kiek radianų sudarys tris ketvirčius apskritimo? Žodžiu, čia jau reikia truputį pagalvoti – atsakymas į šį klausimą neateina savaime.“

„Kaip viskas būtų nepalyginamai paprasčiau, jei vietoj π imtume naudoti τ, – tęsia K. Hjustonas. – Tuomet apskritimo kampas būtų lygus τ radianų, pusės apskritimo kampas – pusei τ radianų, ketvirčio apskritimo kampas – ketvirčiui τ radianų ir t.t. Viskas paprastas ir nereikia papildomai galvoti.“

Skaičiaus τ populiarinimui K. Hjustonas ne tik paskelbė skaičiaus τ pasaulinę dieną, bet ir portale YouTube patalpino vaizdo filmuką, pavadinimu „Pi yra netinkama!” (angl. – „Pi is wrong!”), kuriame vaizdžiai pasakoja apie τ pranašumus prieš π.

Graikų abėcėlės raidę π (pasirinktą kaip graikų kalbos žodžio „perimeter“ pirmoji raidė) į matematikos pasaulį 1706 m. atvedė matematikas Viljamas Džonsas (William Jones). Iki šiol buvo manoma, kad skaičiaus π reikšmę žinojo ir naudojo net ir senovės egiptiečiai bei babiloniečiai.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (32)