Priešistoriniai paminklai: daugiau mįslių nei atsakymų (2 dalis)  (4)

Pasaulyje esama nemažai paslaptingų piešinių ir statinių, išlikusių dar iš istorijos priešaušrio, apie kurių paskirtį paklausti mokslininkai trauko pečiais, o turistai plūsta prie jų, vedini pačių keisčiausių teorijų. Prieš savaitę publikavome pirmąją rašinio apie priešistorinius paminklus dalį. Jūsų dėmesiui – antroji miniciklo dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

6. Į Ukrainą ir Vidurio Rusiją – paviešėti kaulinėse mamutų medžiotojų gyvenvietėse

Pasak E. Šatavičiaus, mamutų medžiotojų gyvenviečių būta visoje Europoje, tačiau statiniai geriausiai išlikę Pietų ir Vidurio Rusijoje bei Ukrainoje aplink Kijevą ar į pietus nuo sostinės, mat šių vietų nesiekė paskutinis ledynas. Mamutų medžiotojų kultūros, egzistavusios prieš 30–12 tūkst. metų, pastatams statyti naudoti mamutų ir kuprotųjų raganosių kaulai. Tokiose gyvenvietėse galėjo gyventi po kelis šimtus žmonių.

Kai kurie mokslininkai mamutų medžiotojų kultūras laiko pirmosiomis civilizacijomis, mat jos išrado keramiką, mokėjo pasigaminti audinių iš karklo ar dilgėlių. Nemažai unikalių mamutų medžiotojų statinių galima pamatyti žymiausiuose Rusijos ir Ukrainos muziejuose.

7. Į Pietų Ameriką – bent akies krašteliu pasigėrėti priešistoriniais uolų piešiniais

Piešistorinių piešinių urvuose randama visame pasaulyje, tačiau paprastam turistui retai nusišypso laimė pasigėrėti nuostabiais kūriniais. Dauguma jų griežtai saugomi, mat net menki mikroklimato pokyčiai kenkia piešiniams.

Pavyzdžiui, Prancūzijos Lasko (Lascaux) urvą susigriebta užkonservuoti tik piešiniams pradėjus nykti. Pietų Amerikoje, Argentinoje netoli Perito Moreno miesto, yra vienas įdomiausių ir spalvingiausių urvų – Cueva de las Manos, Manoso urvas. Čia kvapą gniaužia daugybė rankų atspaudų, rodos, paliktų žaidžiančių vaikų, taip pat ir dinamiškos medžioklės scenos. Manoma, kad seniausias piešinys nupieštas prieš 13 tūkst. metų.

Negalint pasigrožėti piešiniais, Pietų Amerikoje galima leistis į daugiadienes išvykas ieškoti dingusių miestų ar nusifotografuoti šalia didingų piramidžių, kurių šiame žemyne – apstu.

8. Afrika – žmonijos lopšys

Nemažai archeologų svajoja patyrinėti žmonijos lopšiu vadinamą Afriką – juk čia slypi daugybė atsakymų į žmonijos raidos klausimus. Tačiau tiek mokslininkams, tiek turistams sunku patenkinti savo smalsumą, mat dauguma priešistorinių paminklų slypi atkampiose vietovėse.

Keliaujant po Botsvaną, jei pasitaikys geras gidas, galima apžiūrėti Tsodilą (Tsodilo), esantį Kalahario dykumoje. Čia galima pamatyti daugiau nei 4 tūkst. piešinių ant uolų, išsibarsčiusių didžiulėje teritorijoje, ar Čongonio uolų piešinius Malavyje.

O Senegale ir Gambijoje būtų galima pasigrožėti sakralinės paskirties akmenų ratais, Sudane kelionių gidas galėtų nuvesti prie senų piramidžių, kuriose buvo laidojami valdovai. O štai Etijopijoje, Avašo upės slėnyje, kvapą gniaužiančių pastatų nėra, tačiau radiniai pribloškia savo amžiumi: rasta įrodymų, kad žmonių protėviai čia gyveno net prieš 4 mln. metų. 9. Unikalios Lenkijos titnago kasyklos Kaimyninėje Lenkijoje taip pat esama įdomių objektų. Štai Kšemionkuose (Krzemionki), į pietus nuo Varšuvos, yra neolito laikų šachtinės titnago kasyklos, šalia kurių įkurtas muziejus, viliojantis lankytojus turtinga ekspozicija.

„Lenkijoje dėmesio verti ir pusiau megalitiniai palaidojimai Kujavijoje (Kujawy). Įdomu apžiūrėti trapecijos formos, 20–30 metrų ilgio pilkapius, kurių kraštuose sustatyti didžiuliai akmenys, o ant viršaus supilta žemė. Taip pat yra atkurtos gyvenvietės iš akmens ar bronzos amžiaus, lankytojai gali išsirinkti norimą amžių ir šiek tiek pagyventi jame”, – pasakoja archeologas E. Šatavičius.

10. Tūkstančiai paslaptingų Skandinavijos pilkapių

O Skandinavijoje pilkapiai užburia ne tik keliautojus, bet ir mokslininkus. Tarkim, Norvegijoje pilkapiuose rasta palaidota žmonių kartu su didžiuliais laivais, šie radiniai padėjo išsamiau pažinti vikingų istoriją. O štai V–VI a. Švedijos Gamla Upsalos pilkapyną aplenks retas turistas. Kažkada čia buvo supilta apie 3 tūkst. kapų. Nors iki šių dienų jų išliko dešimt kartų mažiau, reginys vis tiek gniaužia kvapą.

Priešistoriniai paminklai: daugiau mįslių nei atsakymų (1 dalis)

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Veidas.lt
Veidas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (4)