Paukščių Tako centre – kosminis begalybės simbolis  (1)

Astronomai Paukščių Tako galaktikos centre aptiko susisukusį dujų žiedą, besidriekiantį daugiau kaip 600 šviesmečių. Dujų žiedo, kuriame gimsta naujos žvaigždės, centre yra kilpa, panaši į kosminį begalybės simbolį, rašo SPACE.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurios žiedo dalys pastebėtos jau anksčiau, tačiau Europos kosmoso agentūros „Hershel“ kosminis teleskopas pirmą kartą stebėjo visą struktūrą. „Herschel“ specialiai pritaikytas žvalgytis Paukščių Tako centre, nes jis aptinka infraraudonąją ir submilimetrinę šviesą, galinčią prasiskverbti pro tvyrančias dulkes. Kaip teigia NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija (JPL) Pasadenoje, Kalifornijoje, į galaktikos vidinį žiedą teleskopą nukreipę astronomai buvo šokiruoti to, ką pamatė.

„Žiedas, kuris yra mūsų galaktikos plokštumoje, labiau panašėjo į begalybės simbolį su dviem skiltimis iš šonų. Iš tiesų vėliau nustatyta, kad žiedas per vidurį susuktas, taigi tik atrodė, kad jis turi dvi skiltis. Norėdami įsivaizduoti šią struktūrą, įsivaizduokite, kad laikote standų, elipsės formos žiedą ir sukate jo galus į priešingas puses taip, kad vienas galas šiek tiek pakyla“, – teigiama JPL pranešime.

Mokslininkai kol kas nežino, kodėl naujai pastebėtas begalybės simbolis yra susisukęs ir užsilenkęs. Be to, labai mažai žinoma, kodėl spiralinėse galaktikose susiformuoja dujų žiedai ir net žiedai didesniuose žieduose. Be to, yra dar viena mįslė: susukta naujo žiedo dalis, atrodo, šiek tiek nukrypusi nuo galaktikos centro, kur slypi masyvi juodoji skylė.

„Būtent dėl to taip įdomu paleisti naujus kosminius teleskopus kaip „Herschel“. Dabar turime dar vieną įdomią mįslę, pačiame mūsų galaktikos centre“, – kalbėjo Kosmoso fizikos instituto Romoje darbuotojas bei pagrindinis žurnale „Astrophysical Journal Letters“ paskelbto straipsnio autorius Sergio Molinari.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)