Kaip pavadinti naują Plutono palydovą?  (1)

Tarptautinė astronomų organizacija (angl., International Astronomical Union, IAU), 2006 metais paskelbusi, jog Plutonas nėra planeta, ieško vardo naujam ir labai mažam šio dangaus kūno palydovui, kuris dabar vadinamas labai neįdomiai: P4 arbaS/KMJJ P1.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Standartiniu atveju, naujo objekto atradėjai patys išrenka pavadinimą ir teikia jį IAU, kuri gali arba jį priimti, arba atmesti, pasiūlydama pagalvoti iš naujo. Tradiciškai Saulės sistemos kūnų pavadinimai imami iš graikų ir romėnų mitologijos, tačiau pastaruoju metu pastebima, kad po truputi pradedama domėtis ir kitų tautų kultūra. Toks pavyzdys galėtų būti vienas iš Kuiperio žiedo objektų, pavadintas Quaoar, Amerikos indėnų Tongva genties kūrimo dievo vardu.

Pats Plutonas pavadintas graikų mitologijos požemio dievo vardu, o šis vardas buvo pasiūlytas 1930-aisiais vienuolikmetės mergaitės Venecijos Burnei (Venetia Burnei). Trijų anksčiau atrastų Plutono palydovų pavadinimai taip pat iš graikų mitologijos: didžiausias palydovas, Charonas, pavadintas graikų mitologijos personažo, kuris mirusiuosius perkeldavo per Stikso upę, vardu; Niksė buvo Charono motina ir nakties deivė, o Hidra – daugiagalvis monstras, kaip pasakojama, gimęs Stikso upėje.

Naujasis palydovas P4 sukasi tarp Niksės ir Hidros ir greičiausiai yra pats mažiausias iš visų žinomų Plutono palydovų. Jo skersmuo – tarp 13 ir 34 km, tuo tarpu tiek Niksės, tiek Hidros skersmenys siekia tarp 32 ir 113 km.

Taigi, koks turėtų būti P4 pavadinimas? Puslapis www.newscientist.com prašo jūsų pasiūlymų, kuriuos žadama nusiųsti atradėjų komandai. Siūlykite…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: