Prancūzijoje dumbliai įveikė 30 šernų  (0)

Prancūzijos pakrantę Bretanėje aptraukusi stora dumblių antklodė į orą paskleidė žudančias dujas, nuo kurių nugaišo 31 laukinis šernas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kritę šernai rasti prie Morieux upės žiočių, paplūdimyje. Manoma, kad juos pražudė nuodingos dujos, kurių poveikis lyginamas su cianido. Jas paskleidžia pūvantys dumbliai, praneša „The Independent“. Paplūdimiai aplink Morieux upės žiotis kiekvieną vasarą sulaukia dešimčių tūkstančių turistų. Jiems paskelbtas perspėjimas „yra griežtesnis nei paprastas raginimas rūpintis sveikata, tačiau švelnesnis nei itin didelio pavojaus paskelbimas“. Dumbliai randami daugelyje šiaurinės Prancūzijos paplūdimių. Tačiau jų pagausėja dėl į vandenį iš aplinkinių kiaulių fermų patekusio azoto. Prieš dvejus metus vienas iš dumblius valančių darbininkų komos būsenos nugabentas į ligoninę. Prieš trejus prisikvėpavęs nuodingojo sieros vandenilio nualpo jojikas, o jo žirgas vėliau nugaišo. Anot jūrų biologų, sieros vandenilis skleidžia pūvančių kiaušinių dvoką ir gyvą būtybę gali nužudyti per kelia minutes. Tačiau per pastaruosius dešimt metų prancūzų vyriausybė nepakluso pakartotiniams vietos valdžios prašymams kontroliuoti, kaip intensyvios gyvulininkystės ūkiai atsikrato srutų. Vietoje to buvo įdarbinta komanda, išgabenanti dumblius. Vietos gyventojai buvo surengę ne vieną protestą dėl kažkada puikius grotus ir pakrantes sudarkiusių dumblių.

Šiemet panaši problema kamuoja ir JAV, kurią degina rekordiniai ir rekordiniams artimi karščiai. Naujienų agentūra AP praneša, kad daug kur gyventojams centrinėje šalies dalyje išplatinti perspėjimai saugotis nuodingų pūvančių dumblių skleidžiamų dujų. Oklahomos senatorius Jamesas Inhofe'as paskelbė pats patyręs kvėpavimo sutrikimų, kai plaukiojo viename ežerų.

Fantastinius vaizdus dumbliai sukūrė ir Kinijoje.

Pernai vasarą žymus dumblių žydėjimas užfiksuotas ir Baltijos jūroje. Jais buvo padengtas 377 tūkst. kvadratinių kilometrų plotas – didesnis už Vokietiją. Tai buvo didžiausias žydėjimas nuo 2005 metų, jį lėmė mažesnis vėjuotumas, užsitęsę karščiai ir preparatai, patekę į vandenį iš aplinkinių ūkių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)