Ar vis dėlto kas nors gali ištrūkti iš juodosios skylės?  (18)

Naujas tyrimas, kurį atliko Jorko universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkai, leidžia kitokiu žvilgsniu pažvelgti į paslaptingąsias juodąsias skyles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juodosios skylės yra tokie sunkūs ir kompaktiški kosminiai objektai, jog, kaip teigė Albertas Einšteinas, jie iškreivina erdvėlaikį. Įprasta manyti, kad juodosios skylės suryja viską, kas tik pernelyg priartėja prie šių Visatos siaubūnų. Vis dėlto tyrimas, kurį atliko profesorius Samuelis Braunsteinas kartu su kolega Manasu Patra, iškelia mintį, jog iš juodųjų skylių gali ištrūkti informacija.

Ši išvada turi potencialo sukelti nemenką sensaciją, nes tokiu atveju visai įmanoma, kad gravitacija nėra fundamentalioji gamtos jėga.

„Tam, kad gautume savo rezultatus, mums neprireikė gilintis į juodosios skylės iškreivinto erdvėlaikio detales, – pasakoja profesorius. – Tai palanki aplinkybė visai neseniai iškeltoms mintims, jog erdvė, laikas ir netgi pati gravitacija gali būti tiktai išvestinės savybės, aprašomos išsamesnės teorijos. Mūsų darbas šiek tiek modifikuoja šias idėjas, identifikuodamas kvantinės informacijos teoriją kaip galimą išvestinės gravitacijos teorijos šaltinį“.

Visgi kvantinė mechanika yra fizikos šaka, aprašanti šviesą ir atomus, todėl daugelis fizikų yra nusiteikę skeptiškai idėjos, esą kvantinė mechanika galinti paaiškinti lėtą juodųjų skylių garavimą be gravitacijos efektų, atžvilgiu.

Mokslininkų darbe, kuris publikuotas naujausiame žurnalo „Physical Review Letters“ numeryje, panaudojami pagrindiniai kvantinės mechanikos principai naujam informacijos, ištrūkstančios iš juodosios skylės, aprašymui.

„Tiesą sakant, mūsų rezultatai pranoksta išvadas, kurios buvo gautos taikant gerai žinomus metodus, paremtus išsamia informacija apie erdvėlaikį ir juodosios skylės geometriją“, – tęsia mintį S. Braunsteinas.

„Mes negalime tvirtinti įrodę, kad ištrūkimas iš juodosios skylės yra iš tikrųjų galimas, tačiau ši išvada yra pati logiškiausia mūsų rezultatų interpretacija, – antrina kolegai M. Patra. – Iš tikrųjų mūsų rezultatai leidžia manyti, jog kvantinės informacijos teorija bus kertinis ateities teorijos, sujungiančios kvantinę mechaniką ir gravitaciją, akmuo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (18)