Kova su įpročiais: plastikinių maišelių draudimas kelia sumaištį  (19)

Nuo liepos, siekiant sumažinti taršą ir skatinti tvarų vartojimą, didiesiems Los Andželo prekybos centrams uždrausta pardavinėti plastikinius maišelius, o vietoje jų pasiūlyta prekiauti perdirbamais popieriniais maišeliais, kurie kainuoja 10 dolerio centų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus daugiau kaip mėnesiui nuo šio įvykio, pirkėjai susiskaldė į dvi grupes. Vieni jų palaiko aplinkos tausojimo idėją ir noriai nešasi daugkartinio naudojimo maišelius ar dėžes eidami apsipirkti, kiti netgi pasiryžę važiuoti iki toliau esančių mažesniųjų parduotuvių, kuriose vis dar prekiaujama plastikiniais maišeliais.

Po plastikinių maišelių uždraudimo didžiosiose parduotuvėse kilo chaosas – „dalis pirkėjų, pamatę, kad nėra nemokamų plastikinių maišelių, tiesiog palikdavo savo vėžimėlius ir išeidavo“, – „The Los Angeles Times“ sakė parduotuvės darbuotojas. Išradingi pirkėjai nenorėdami papildomai mokėti už popierinius krepšelius, krovėsi daiktus į parduotuvėje įsigytus šiukšlių maišus.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad mažesniųjų parduotuvių apyvarta padidėjo 5 proc. nuo plastikinių maišelių uždraudimo prekybos gigantuose.

Dalis apklaustų žmonių teigė sutinkantys važiuoti papildomą kelią tam, kad savo pirkinius galėtų susidėti į neva patogesnius plastikinius maišelius. Dėl tokio kai kurių žmonių abejingumo Los Andžele planuojama uždrausti plastikinius maišelius dar daugiau kaip 1000-yje smulkesnių parduotuvių.

„Žalieji“ džiaugiasi tokiu valdžios sprendimu ir mano, kad tai padės ne tik tausoti aplinka, bet ir ugdyti vartotojų sąmoningumą. Aplinkosaugininkų grupės tą ragina padaryti kuo greičiau visose JAV. Aktyvistai aiškina, kad šie maišeliai užkemša kanalizaciją, sąvartynuose dažnai būna blaškomi vėjo ir net nupučiami už tvoros, be to, jie gali užteršti ir vandens telkinius. „Žaliųjų“ skaičiavimais, kiekvienais metais JAV gyventojai nuperka 100 mlrd. iš naftos produktų pagamintų maišelių.

Maišelių gamintojus vienijanti Amerikos chemijos taryba atkerta, kad maišeliai ir jų gamintojai nekalti, kad vartotojai yra nesąmoningi. Jie ragina pirkėjus maišelius naudoti ne vieną kartą, o susidėvėjusius palikti prekybos centre perdirbimui. Tuo tarpu dalis pirkėju išlieka abejingi ir nemato šio draudimo tikslo.

„Prieš dešimtmetį plastikui buvo sukurtos ištisos reklamos kampanijos – jos skelbė, kad plastikas tai kelias į gražesnę ateitį. Šiandien visa tai apsivertė aukštyn kojomis, kaip galima tikėti, kad kažko panašaus nenutiks ateityje. Sumokėti keliasdešimt centų už popierinius maišelius man nieko nereiškia ir nemanau, jog tai gali kaip nors pakeisti mano apsipirkimo įpročius ar padaryti kokią nors žalą.“ – „The Los Angeles Times“ sakė vienas draudimo prasme abejojantis didžiojo prekybos centro lankytojų.

Panašias akcijas bando ir kiti miestai. Visiškai plastikinius maišelius yra uždraudę jau 13 JAV miestų, o pionierius buvo San Franciskas, įvedęs draudimą 2007 metais. Iš didžiųjų miestų antrasis turėjo būti Portlandas – šio miesto meras prieš dvejus metus inicijavo kampaniją papildomai apmokestinti plastikinius maišelius, tačiau greit jos atsisakė dėl šalies ekonomiką sustingdžiusios recesijos. Ūkiui atsigavus, aplinkosaugos aktyvistai vėl ėmė raginti miesto valdžią imtis veiksmų. Nors atskiruose miestuose tokios naujovės po truputį bandomos, tačiau plastikinių maišelių dar nėra uždraudusi nė viena valstija. Pirmoji tą padaryti norėjo Oregono valstija nuo 2012 metų, tačiau šis, itin greit priimtas sprendimas patiko ne visiems valstijos gyventojams ir politikams. Opozicija žadėjo, jog šis draudimas bus atšauktas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)