Niekad nematytoji Mėnulio pusė  (3)

Yra regimoji Mėnulio pusė. Yra neregimoji Mėnulio pusė. Tačiau yra ir dar niekad nematyta Mėnulio pusė, kurios nėra matę net ir „Apollo“ programos astronautai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ko gero, kiekvienas šio portalo skaitytojas danguje ar fotografijose yra matęs Mėnulio pilnatį, taip pat kitas Mėnulio fazes, kai būna apšviesta dalis į mus visada viena puse atsigręžusio Žemės palydovo.

Labiau besidomintieji astronautika ir astronomija tikriausiai yra matę ir kitos Mėnulio pusės fotografijų. Tačiau dar niekas nėra Mėnulio matęs iš tokios perspektyvos, kokią Žemės gyventojams atvėrė dirbtinis Mėnulio palydovas LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera).

Tai – vaizdas iš taško, esančio virš šiaurinio Mėnulio ašigalio. Ši iliustracija sumontuota iš 983 atskirų kadrų, kuriuos užfiksavo LROC. Vienas iš esminių palydovo tikslų – Mėnulio paviršiuje atrasti regionus, kurie nuolatos tūno šešėlyje ir kurių niekada nepasiekia Saulės spinduliai. Tikėtina, jog šioje fotografijoje regimi tamsieji regionai yra realūs kandidatai į Mėnulio amžinųjų šešėlių kraštą, kuriame, kaip mano mokslininkai, sušalusio vandens turėtų būti daugiau nei Sacharoje.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (3)