NASA pristatė tolimų kosminių skrydžių raketą (Video)  (1)

NASA vakar oficialiai pristatė būsimosios Kosminės Paleidimo Sistemos (angl. – „Space Launch System“, SLS) dizainą – tolimiesiems žmonių skrydžiams skirtą sunkiąją raketą. Be kita ko, ši konstrukcija laikinai pakeis atitarnavusius daugkartinio naudojimo erdvėlaivius „Space Shuttle“. Naujoji raketa bus kur kas galingesnė už pirmtakes – galios jai pakaks pasiekti ir Marso orbitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketų ekspertams neprasprūdo pro akis akivaizdus naujosios raketos išorinis panašumas į garsiąją „Saturn V“ nešančiąją raketą, kuria į Mėnulį buvo skraidinamos „Apollo“ misijos. Beje, panašumas ne tik išorinis. Pagrindinės pakopinės raketos – tos pačios RS-25, kurios kaip pagrindiniai varikliai buvo naudojamos ir „Saturn V“.

O štai kietojo kuro raketos yra analogiškos toms, kurios skraidino „Space Shuttle“ erdvėlaivius. Pastarosios bus naudojamos pirmuosiuose skrydžiuose, tačiau NASA puoselėja planus vėlesnėms misijoms sukurti jas pavaduosiančių pigesnių skysto kuro raketų.

J-2X variklis, naudojamas vėlesniuose skrydžio etapuose, yra lygiai toks pat, koks buvo montuojamas „Saturn V“ raketose.

Naujosios SLS raketos keliamoji galia – nuo 70 iki 130 tonų. Tai bus galingiausia raketa-nešėja nuo pats „Saturn V“ laikų. Beje, raketą perkonfigūruojant, ją bus galima pritaikyti įvairiausių tipų misijoms.

SLS raketa orbiton ar į tolimesnę kosminę kelionę iškels daugiafunkcinę įgulos kapsulę (erdvėlaivį) „Orion“. Ja galės skristi nuo keturių iki šešių astronautų.

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)