Jei Vilnius būtų Londonas, čia neįvažiuotų pusė automobilių  (9)

Lietuvos spaudoje šį mėnesį pasirodė informacinis Londono mero pranešimas apie naujai įvedamus automobilių išmetamųjų dujų kiekio standartus Londono mieste. Šio, dviem Lietuvoms gyventojų skaičiumi prilygstančio miesto valdžia buvo atidi praktiškai visų Londone gyvenančių tautybių žmonėms: informacinė kampanija pasiekė ir Lietuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Informaciniuose pranešimuose skelbiama, jog įsigalioja nauji LEZ (leistino išmetimų dujų kiekio) standartai. Nuo šiol visi mikroautobusai bei furgonai galės į miestą įvažiuoti tik tuo atveju, jei jų išmetamųjų dujų kiekis neviršys Euro 3 standarto. O autobusai bei sunkvežimiai turės taikytis prie Euro 4 standarto. Tokios normos Londone įsigalios nuo 2012-ųjų sausio 3 dienos. Kiekvienas automobilis, užsiregistravęs Londono transportą kontroliuojančioje įmonėje yra priskiriamas tam tikram Euro standartui.

Iš viso pagal išmetamų dujų kiekį išskiriami penki Euro standartai. Pirmasis jų nustato didžiausią, paskutinis – mažiausią galimą automobilių dujų išmetimo kiekį.

LEZ zona juosia praktiškai visą Londono centrą. Tai – specialūs užkardai ir pro juos gali įvažiuoti tik registruotos transporto priemonės arba dienos mokestį susimokėję asmenys. Nustatytas normas pažeidę automobiliai gaudomi be jokių policijos pareigūnų.

Zoną kertant neregistruotai transporto priemonei specialios stacionarios ir kilnojamos kameros nuskaito automobilio numerį ir jo savininkui skiriama bauda. Dienos mokestis nustatytas toks, jog mėnuo pasivažinėjimo po Londoną senu automobiliu tolygus gero naujo automobilio kainai. Vienos dienos (nesvarbu, ar tai savaitgalis, ar šventinė diena) įvažiavimo kaina mikroautobusams siekia 100, sunkvežimiams – 200 svarų (400 – 800 litų).

Visos ne Londone registruotos transporto priemonės bet kokiu atveju turi būti užregistruotos įstaigoje „Transport for London“ (TFL, „Transportas Londonui“ red. past.) Kitu atveju joms taip pat bus įskaičiuotas vienos dienos įvažiavimo į zoną mokestis, net jei tai bus naujausias ir visus standartus atitinkantis automobilis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: