Pirmojo pasaulinio karo metu iškilo dirbtinis Paryžius  (4)

Pirmojo pasaulinio karo metu, siekdami apsaugoti savo sostinę, prancūzai pastatė dirbtinę Paryžiaus kopija, kuri turėjo tapti masalu vokiečių bomboms. Antrajame Paryžiuje be pagrindinių gatvių iškilo ir žymūs miesto objektai – Eliziejaus laukai ir Šiaurės geležinkelio stotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio neįtikėtino plano detalės paaiškėjo tik dabar, kai Paryžius ruošiasi pažymėti 93 Pirmojo pasaulinio karo paliaubų metines, praneša The Telegraph. Pasak archyvinių duomenų, kuriuos paviešino laikraštis Le Figaro, buvo tikimasi, kad vokiečių pilotai paprasčiausiai apsigaus, pamatę dirbtinę Paryžiaus kopiją.

Antrasis Paryžius buvo išdėstytas tikrojo miesto pašonėje. Buvo pastatytos gatvės su elektriniu apšvietimu, pastatų kopijos ir netgi Šiaurės geležinkelio stotis, iš kurios traukiniai vyksta į Londoną.

„Tai neįtikėtina istorija, apie kurią Paryžiaus gyventojai žino labai mažai“, – teigia profesorius Jeanas–Claude’as Delarue, vienas žymiausių dabartinių Paryžiaus istorikų. „Planas dėl suprantamų priežasčių buvo laikytas paslaptyje, tačiau jis parodo, kad bombardavimo grėsmė buvo vertinama labai rimtai“.

Šis planas buvo sukurtas 1918 metais, kai karas jau artėjo prie pabaigos. Radarai vis dar buvo primityvioje išsivystymo stadijoje. Lėktuvai numesdavo bombas ant pirmų pasitaikiusių objektų.

Slaptojo plano vykdytojai pasirinko vietą maždaug už 24 kilomterų nuo Paryžiaus centro prie, panašaus į mieste esantį, Senos upės vingio. Buvo pasamdytos privačios kompanijos, kurios turėjo pagaminti pastatų kopijas, o elektrikas ir inžinierius Fernandas Jacopozzis buvo pasamdytas naujojo miesto elektrifikavimui. Buvo pagamintos medinės daugelio pastatų kopijos, kurios buvo atitinkamai nudažytos. Specialios lempos buvo pajungtos dirbtinėse gamyklose, kad sukurtų naktinės gamybos efektą.

Vis dėlto antrasis Paryžius taip ir nebuvo iki galo užbaigtas iki paskutinės vokiečių oro atakos prieš miestą 1918 metų rugsėjį, todėl ambicingas planas taip niekada ir nebuvo išbandytas. Vis dėlto už savo įspūdingą darbą F. Jacopozzis buvo apdovanotas. Vėliau jis išgarsėjo, kai jam buvo skirta garbė apšviesti Eifelio bokštą.

Netikras Paryžius buvo skubiai demontuotas, pasibaigus karui. Dabar toje vietoje jau senokai yra tikrojo Paryžiaus rajonas.

Paryžius Pirmojo pasaulinio karo metu nenukentėjo taip smarkiai, kaip Londonas.

Priminsime, jog karo metais netikrus miestus statė ir JAV – apie tai galite paskaityti straipsnyje Kaip Holivudas buvo įtrauktas į Antrąjį Pasaulinį karą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)