Prie Huverio dambos iškils „Žaibų liejykla“ – didžiausias pasaulyje Teslos transformatorius (Video)  (2)

JAV inžinieriai ruošiasi pastatyti didžiausią pasaulyje Teslos transformatorių, kuris generuotų šimtus metrų nusidrieksiančius dirbtinius žaibus. Neskaitant mokslinės projekto vertės, neabejojama, jog dešimties aukštų pastatui prilygsianti „Žaibų liejyklos“ (angl. – „Lightning Foundry“) instaliacija sutrauks mases žiūrovų (eksperimentai bus vykdomi viešai) bei dovanos jiems nepamirštamų reginių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2011-11-24 Prie Huverio dambos iškils „Žaibų liejykla“ – didžiausias pasaulyje Teslos transformatorius (Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projekto siela – aukštos įtampos inžinierius Gregas Leichas (Greg Leyh). Jo siekis – ne tik sutraukti dešimtis tūkstančių žiūrovų, bet ir išsiaiškinti, kokiu būdu žaibai taip efektyviai perduoda elektrą.

„Kad perduotų elektrą oru, žaibams tereikia maždaug dešimtadalio energijos sąnaudų, būtinų elektrą tiekiant žmogaus sugalvotais būdais, - tvirtina idėjos autorius. – Tokie mistiški žaibų „sugebėjimai“ tebeglumina specialistus.“

Skaitytojams priminsime, jog Teslos transformatorius (angl. – „Tesla coil“) nuo paprastų transformatorių skiriasi labai aukšta išėjimo įtampa. Ji gali siekti nuo keliasdešimt tūkstančių iki kelių milijonų voltų.

Paprasčiau tariant, tai yra priemonė elektros srovę perduoti bevieliu būdu (beje, apie tai neseniai pasakojome rašinyje „Ar bevielė elektra žudo?“). Aišku, tokia įtampa pajėgi „pramušti“ orą ir generuoti žaibus. Todėl Teslos transformatoriai naudojami ir elektrošokų gamyboje. O tai, ką galima padaryti su rezonansiniu Teslos transformatoriumi ir motorizuota sistema, jau esame publikavę.

Projekto įgyvendinimui entuziasto suburtas bendraminčių kolektyvas siekia surinkti 348 tūkst. JAV dolerių. Jei viskas klostysis sėkmingai, didžiausias pasaulyje Teslos transformatorius bus sukonstruotas San Franciske, nugabentas į Nevadą ir pastatytas netoli garsiosios Huverio užtvankos (angl. – „Hoover Dam“). Tokia vieta parinkta dėl to, jog išbandant įrenginį, reikės daug erdvės. Be to, eksperimentą vykdysiančiai grupei reikės išspręsti nemažai saugumo klausimų: generuojamus milžiniško dydžio elektros lankus stebės, kaip viliasi organizatoriai, labai daug žiūrovų.

„Mes tikimės, jog tai bus toks mokslinis eksperimentas, kurio stebėti susirinks galybė žmonių, - pažymi G. Leichas. – Norėčiau, jog tai įkvėptų žmones susimąstyti apie visatą ir joje egzistuojančius stebuklus.“

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(1)
(1)

Komentarai (2)