Bevielis interneto ryšys kenkia spermos kokybei?  (0)

Darbas nešiojamuoju kompiuteriu, naudojant bevielį interneto ryšį, gali pastebimai sumenkinti vyro galimybes tapti tėvu, informuojama žurnale „Fertility and Sterility“. Naujo eksperimento rezultatai byloja, jog sėklos mėginiai, kurie buvo laikomi po nešiojamuoju kompiuteriu su įjungtu bevieliu interneto ryšiu, buvo labiau pažeisti spinduliuotės, lyginant su tokios pat temperatūros sėklos mėginiais, kurie buvo palikti atokiau nuo bevielio interneto naudojimo taško.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesnių tyrimų rezultatai nešiojamųjų kompiuterių vartotojus neramino kitu aspektu – buvo manoma, jog vyrų reprodukcinei sistemai kenkia nešiojamųjų kompiuterių skleidžiama šiluma. Naujausio tyrimo metu mokslininkai naudojo 29 vyrų, kurių amžius siekė nuo 26 iki 45 metų, spermos mėginius. Eksperimentinės grupės mėginiai keturioms valandoms buvo palikti prie informaciją bevieliu internetu išsiunčiančio ir parsisiunčiančio nešiojamojo kompiuterio. Kontrolinės grupės mėginiai buvo palikti toli nuo kompiuterių. Spermos mėginių analizė atskleidė, jog 25 proc. po nešiojamuoju kompiuteriu laikytos spermos prarado gyvybingumą, o 9 proc. atsirado DNR pakitimų. Palyginimui, atokiai nuo kompiuterio laikytos spermos mėginiuose gyvybingumą prarado 14 proc. reprodukcinės substancijos mėginių, o DNR pakitimai buvo nustatyti 3 proc. Eksperimentą atlikę tyrėjai iš JAV ir Argentinos įsitikinę, jog bevielis ryšys generuoja elektromagnetinę spinduliuotę, kuri menkina sėklos kokybę. Tyrėjų kolektyvui vadovavęs Konradas Avenandas (Conrado Avendano) iš „Nascentis Medicina Reproductiva“ Kordoboje pažymi, jog tyrimo rezultatai liudija apie bevieliu režimu veikiančio interneto spinduliuotės žalą žmogaus spermos kokybei. „Kol kas mes negalime pasakyti, ar šį efektą sukelia visi nešiojamieji kompiuteriai su įjungtu bevieliu internetu, taip pat neaišku, kokios sąlygos šį efektą intensyvina“ - dėsto eksperimento vadovas. Kitas eksperimentas, kurio metu naudojamas kompiuteris su išjungtu bevieliu internetu, atskleidė statistiškai nereikšmingą paties kompiuterio skleidžiamos elektromagnetinės spinduliuotės įtaką.

Šio tyrimo rezultatai paaštrina susirūpinimą, kurį suformavo kitų mokslininkų atlikti tyrimai. Kai kurių iš jų metu laboratorijose buvo nustatyta, jog spermatozoidų gyvybingumą menkina mobiliųjų telefonų skleidžiama spinduliuotė. O pernai grupė urologų atliko tyrimą, po kurio paaiškėjo, jog ant kelių nešiojamąjį kompiuterį pasidėjusiems vyrams reikšmingai pakyla genitalijų kapšelio temperatūra, o tai žalinga spermai.

Vis tik Vyrų reprodukcijos ir urologijos bendrijos prezidentas, daktaras Robertas Outsas (Robert Oates) deklaruoja, jog jam pavyko dusyk tapti tėvu, nepaisant to, jog dirbdamas ar pramogaudamas ant kelių jis nevengdavo laikyti nešiojamąjį kompiuterį.

„Netikiu, jog nešiojamieji kompiuteriai žaloja vyrų reprodukcinę sveikatą“, - „Reuters Health“ tvirtino vyrų reprodukcijos ir urologijos ekspertas. – Kalbant apie naujausią tyrimą, nereiktų pamiršti, jog eksperimentuojama buvo su spermos mėginiais, o ne su gyvose biologinėse sistemose esančia sperma. Mokslo požiūriu rezultatai, žinoma, įdomūs, tačiau, mano įsitikinimu, su žmogaus biologija šio tyrimo rezultatai neturi nieko bendro.“

Ekspertas pridūrė, jog dar nėra atlikta tyrimų, kurių metu būtų mėginta išsiaiškinti, ar nešiojamųjų kompiuterių naudojimas turi įtakos vaisingumui ar nėštumui.

O kol moderniųjų technologijų įtaką žmogaus sveikatai gaubia neaiškumo migla, mokslininkai siūlo atkreipti dėmesį į tai, jog sveikatai tikrai turi įtakos gyvenimo būdas. Žurnalo „Fertility And Sterility“ šio mėnesio numeryje buvo publikuotas straipsnis, kurio autoriai atskleidė, kaip pozityviai reprodukcinę vyrų „artileriją“ veikia mitybos raciono praturtinimas vaisiais bei grūdais ir mažesni kiekiai raudonos mėsos, alkoholio bei kavos.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)