Mergaitei be galūnių iš Peru – bioniniai protezai (Video)  (2)

Aštuonerių metų mergaitė iš Peru Amazonės, kuri dėl Amelijos sindromo gimė be rankų ir kojų, praėjusią savaitę lankėsi sostinėje Limoje, kur tikimasi pakeisti jos gyvenimą – pritaikyti naujus bioninius protezus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sostinės klinikos gydytojai pasirinko Yovaną Yumbo po to, kai jos tėvai per Peru televiziją papasakojo apie kasdienius sunkumus, kuriuos mergaitė patiria gyvendama mažame atogrąžų miestelyje. Gydytojai, kurie dirba kartu su specialistais iš Meksikos, pasisiūlė nemokamai padėti jai kovoti su šiuo retu įgimtu luošumu – Amelijos sindromu.

Pastarąsias dvi savaites Yovanai buvo daromi įvairūs kraujo testai, rentgeno nuotraukos ir kiti patikrinimai. Gydytojams jau padarė įspūdį kovinga mergaitės dvasia – ji išmoko savitai judėti ir net šokti.

„Mergaitei diagnozuotas Amelijos sindromas (angl. – „Tetra-amelia syndrome“), - tvirtina dr. Luisas Rubio. – Tai reiškia, jog ji neturi nei viršutinių, nei apatinių galūnių. „Amelija“ reiškia „be galūnių“. Medicininėje literatūroje nurodoma, kad su tokiu luošumu gimsta vienas iš 20 tūkst. vaikų. Tačiau dažniausiai jie iškart miršta, nes jų vidiniai organai taip pat būna nesusiformavę. Visuotinių duomenų neturime, tačiau, mūsų vertinimu, Peru yra 15-20 tokių atvejų, o visoje Lotynų Amerikoje – apie 100.“

L. Rubio paaiškino, jog šiai mergaitei taikomos daug sudėtingesnės procedūros, nei tuo atveju, kai galūnės amputuojamos.

„Petyje neradome nė vieno sąnario, jokių kaulų fragmentų, priklausančių rankai, - pasakoja L. Rubio. – Nėra žastikaulio. Tas pats ir su klubais – nėra jokių šlaunikaulių. Sąnariai baigiasi ertmėmis, kuriose turėtų būti kaulai. Tad mes negalime pritaikyti standartinių protezų, kuriuos naudoja pacientai amputuotomis galūnėmis.“

Medikams teko nelengva užduotis sukurti naujų būdų, kaip būtų galima pritaikyti mergaitei rankos protezą, ypač turint omenyje, kad iki šiol niekas nevykdė tokios procedūros Peru. Bioniniai protezai pagaminti Meksikos sostinėje, ir dabar Yovana turės vykti ten, kad jai būtų galima juos pritaikyti.

Vaizdo siužetas 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)