Kulinarija kareiviškai: „amžinas“ sumuštinis (Video)  (4)

Ko gero, amerikiečių kultūra būtų sunkiai įsivaizduojama be šios šalies gyventojų nacionalinio-gastronominio akcento – sumuštinių ir mėsainių. Sunku pasakyti, ar taip mano ir kūrybingiausi JAV kariuomenės protai. Tačiau faktas tas, jog jie sukūrė tam tikra prasme pažangiausią šio patiekalo versiją – ištisus dvejus metus ar net ilgiau karo lauko sąlygomis „tveriantį“ sumuštinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenės mokslininkus paieškoti alternatyvų kariams iki gyvo kraujo įsiėdusiam sausam daviniui, tyrelėms ir pastoms paskatino tylus (nors, kaip bus galima įsitikinti BBC vaizdo siužete, ne visada tik tylus) jį valgančiųjų nepasitenkinimas.

Kai maistas genda, jame vyksta galybė cheminių ir biologinių procesų. Kai kurie iš jų yra neatskiriami nuo produkto sudėtinių dalių, kitus sukelia aplinkoje tarpstančios bakterijos. Tačiau beveik visada maisto gedimo procesui reikia vandens ir/ar deguonies. Jei taip iš sumuštinio „lygties“ eliminavus būtent šiuos veiksnius…

Būtent taip JAV mokslininkai ir pamėgino padaryti. Pirmiausiai buvo imtasi tokių maisto pramonėje dažnai sutinkamų sudedamųjų dalių kaip cukrus (jo būna džemų sudėtyje), druska ar medus – visi jie ne tik sugeria, bet ir sulaiko, kaupia skysčius, tad kitų ingredientų atžvilgiu gali tarnauti kaip nuo vandens izoliuojanti medžiaga.

Pavyzdžiui, šviežio pomidoro riekelė. Ji labai greitai sudrėkins sumuštinio duoną, nes pomidore esantis vanduo įsisunks į duonos minkštimą. Po dienos ar kitos toks sumuštinis net ir hermetiškoje pakuotėje sušvinks. Tačiau duoną padengus sluoksneliu džemo ar medaus (nors jų sudėtyje ir yra drėgmės, ji duonai nepersiduoda), pomidoro riekelės drėgnumo problemos – lyg nebūta.

Ko gero, kur kas sunkiau iš sumuštinio „lygties“ pašalinti deguonį. Tačiau buvo rastas ir šios problemos sprendimas: kiekvienas sumuštinis talpinamas į hermetišką pakuotę, kurion kartu su sumuštiniu įdedamas ir deguonies „siurblys“ – mažas paketėlis su deguonį iš supančios terpės traukiančiomis geležies drožlėmis (žinoma, besiruošiantiems užkandžiauti kariškiams derėtų būti atsargiems ir per neapsižiūrėjimą tokių priedų nesučiaumoti…).

Skamba juokingai ir neįtikinamai? Apie „amžinuosius“ sumuštinius specialų reportažą nepatingėjo susukti net BBC. Jį rasite spustelėję šią nuorodą.

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)