Pasaulio miestai-zombiai. II dalis (Video)  (2)

Miestai pradingsta ir mūsų laikais. Tarp įspūdingiausių moderniojo pasaulio miestų, kuriuose dabar jau praktiškai niekas nebegyvena – druskos ežero paskandintas Vila de Epeken Argentinoje, 45-erius metus besitęsiančio požeminio gaisro išvaikyta Sentralija JAV, gyvenamas, tačiau sparčiai nykstantis vienas iš JAV milžinų Detroitas bei Vaiduoklių salos pavadinimu garsėjanti Hašimos sala Japonijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hašima, Japonija

Hašimos sala dar žinoma kaip Karinių laivų arba Vaiduoklių sala. Ši sala ir dar 500 negyvenamų salų priklauso Nagasakio prefektūrai. Nuo 1887 m. iki 1974 m. čia buvo anglių kasykla. Daugiausia gyventojų – 5 259 – čia buvo surašyta 1959 m.

Kadangi akmens anglies naudojimą pamažu išstūmė iš naftos išgaunamas benzinas, 1974 m. ši kasykla turėjo užsidaryti ir nuo to laiko sala liko apleista. Kai kurie pastatai sugriuvo, o saugesnė salos dalis 2009 m. buvo paversta turistine zona. Šį industrinės istorijos pavyzdį siūloma įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Vila de Epeken, Argentina

1985 m. Argentinoje Epekeno ežeras užliejo greta stovėjusį Vila de Epeken miestelį. Didelis sūrus ežeras, kuris buvo vertinamas dėl gydomųjų savybių, išsiliejo iš krantų ir paskandino miestelį. Užuot mėginę nusausinti ežerą ir atstatyti miestelį, gyventojai nusprendė jį palikti Dievo valiai. Namų pastatai ir bažnyčios bokšteliai iš druskos ežero smygso iki šiol.

Rotonda Sands, Florida (JAV)

Vakarų Floridoje esantis Rotonda Sands miestelis – vienas iš tipinių žlugusių nekilnojamo turto projektų. Nors miestelio apylinkės nėra visiškai apleistos, jose gausu nebaigtų statyti ar pastatytų, tačiau taip ir neapgyvendintų namų. Tai – ekonominės krizės simptomai.

Miestelis buvo pradėtas statyti 1960-aisiais kaip atostogų vieta kuklesnių pajamų gyventojams. Apylinkėse buvo parduota daug sklypų, juose iškilo gyvenamieji namai, tačiau Rotonda Sands daugiau kaip 30 metų taip ir išliko vaiduokliškas – su nebaigtais statyti ar pastatytais, bet tuščiais likusiais namais.

Detroitas, Mičiganas (JAV) Gali skambti netikėtai, tačiau Detroitas dažnai minimas tarp labiausiai apleistų pasaulio miestų. Nors pats didmiestis nėra apleistas ir jame gyvena milijoninė populiacija, per pastaruosius 50 metų dramatiškai mažėjo Detroito teritorija – gyventojai arba apskritai palikdavo miestą, arba išsikeldavo gyventi į atokesnius priemiesčius. Todėl Detroito apylinkėse gausu tuščių ir apleistų namų. Iš tiesų jų yra tiek daug, jog miestas kartais nespėja jų griauti. 2006 m. menininkai surengė akciją „Detroit. Demolition. Disneyland.“, ir ryškiais dažais nudažė tuos apleistus namus, kurių būklė buvo tiesiog apverktina ir kurie prašyte prašėsi nugriaunami. Akį rėžianti geltonai oranžinė spalva buvo pasirinkta specialiai – kad į pavojų keliančius pastatus pagaliau būtų atkreiptas dėmesys. Sentralija, Pensilvanija (JAV) Šio miestelio „suzombėjimo“ istorija – viena iš labiausiai neįtikėtinų. Gyventojai iš jo kraustosi nuo 1981-ųjų. Tačiau tikroji bėda Sentralijoje prasidėjo gerokai anksčiau – dar 1962 m. gegužę, kai netyčia įsiplieskė požeminis gaisras. Žemės gelmėse po miesteliu slūgso gausūs akmens anglies klodai – neįtikėtina, tačiau požeminis gaisras tęsiasi jau 45-erius metus. Kai kuriais vertinimais, anglies klodai po žeme degs dar 250 metų. Viena iš priežasčių, kodėl gyventojai ėmė masiškai palikti savo namus ir, sulaukę finansinės valstybės instituicijų paramos, apsigyventi kitose vietovėse – požeminėse gaisravietėse atsiveriančios smegduobės bei iš gelmių smilkstantys, niekada neišsisklaidantys dūmai. Nuo 2002-ųjų Sentralija nebeturi miesto kodo (angl. – „zip code“), nors vienas kitas drąsuolis ten tebegyvena.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: