Krizės matomos ir iš kosmoso (Video)  (4)

Apie miestus daug galima pasakyti iš jų šviesų. Naujas tyrimas parodė, kad jau beveik 20 metų naktinį Žemės apšvietimą fiksuojanti JAV karinių oro pajėgų sistema gali atskleisti mūsų planetoje vykstančius pasikeitimus, rašo portalas „Wired“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dabar mes galime užduoti klausimus apie tai, kaip stebimas naktinis apšvietimas reaguoja į tokius veiksnius kaip gyventojų skaičiaus ar ekonomikos augimas, išorės investicijos, karas ar ekonomikos žlugimas“, – teigė JAV Nacionalinio geofizinių duomenų centro Žemės stebėjimo grupės vadovas Christopheris Elvidge’as.

Pavyzdžiui, palydovai užfiksavo pastebimą apšvietimo sumažėjimą Ruandoje 1994 metais, kuomet šalyje vyko pilietinis karas. Dramblio Kaulo Respublikoje dėl pilietinio karo 2002-2004 metais šalis taip pat „patamsėjo“. Tuo tarpu Irake pastebimas išaugęs apšvietimas 1999 metais, kuomet Jungtinės Tautos atšaukė importo apribojimus. Išorės investicijos taip pat prisidėjo prie to, kad 2002 metais Afganistane smarkiai išaugo naktinis apšvietimas.

Nieko keisto, kad spartų ekonomikos augimą išgyvenančiose valstybėse, tokiose kaip Kinija, naktinis apšvietimas yra tiesiogiai susijęs su ekonomikos ir gyventojų skaičiaus augimu. Tuo tarpu išsivysčiusios valstybėse (JAV ar Vakarų Europos valstybės) apšvietimas išlieka stabilus, nepriklausomai nuo augančios populiacijos ar BVP.

Štai keli pavyzdžiai apie tai, kaip per 20 metų keitėsi naktinis apšvietimas Indijoje ir Kinijoje.

Vaizdo siužetas

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)