Į Saulę panirusi kometa išliko sveikutėlė (Video)  (11)

Į Saulės atmosferą panirusi kometa didelei astronomų nuostabai liko sveika ir tęsia savo kosminę kelionę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienio vidurnaktį GMT laiku neseniai atrasta kometa C/2011 W3 (Lovejoy), skriejusi tiesiai į Saulę, paniro į žvaigždės atmosferą maždaug 140 000 kilometrų aukštyje nuo Saulės paviršiaus. Kadangi Saulės vainiko temperatūra gali siekti 1,1 mln. laipsnių pagal Celsijų, dauguma kometą stebėjusių astronomų buvo tikri, kad ledinė viešnia visiškai išgaruos, praneša „Space.com“.

Tačiau paaiškėjo, kad ši kometa yra kietas riešutėlis tikrąja to žodžio prasme. NASA kosminio aparato „Solar Dynamics Observatory“ (SDO) padarytose nuotraukose matyti, kad C/2011 W3 (Lovejoy) kometa išniro už Saulės ir vėl leidosi į kosminę kelionę, sakoma pranešime.

„Karščiausia naujiena! Lovejoy gyva! Lovejoy kometa atlaikė kelionę skersai Saulę ir išlindo kitoje jos pusėje!“ – šįryt „Twitter“ portale pranešė SDO programos mokslininkai. Ši Saulę stebinti kosminė observatorija jau kurį laiką fiksavo baigiamąją minėtos kometos kelionės į Saulę dalį: tyrėjai norėjo užfiksuoti ir išnagrinėti tikėtiną kometos „savižudybę“.

„Mes turėjome itin retą galimybę stebėti visišką santykinai didelės kometos išgaravimą, todėl šiam reiškiniui fiksuoti pasitelkėme 18 mokslinių instrumentų, esančių 5 skirtinguose palydovuose“, – dar iki C/2011 W3 (Lovejoy) panyrant į Saulės atmosferą sakė JAV karinio jūrų laivyno tyrimų laboratorijos Vašingtone Karlas Battamsas. Įsitikinęs, kad pro Saulę pranėrusi kometa liko sveika, jis neslėpė nuostabos.

Pasak mokslininko, jis tikėjosi, kad iš dulkių sudaryta išsklaidyta kometos uodega gali išlikti po panirimo ir ją galbūt bus galima stebėti kelias valandas, kol ji išsisklaidys, bet jokiu būdu nemanė, kad liks sveikas ir kometos branduolys. „Aš stebiu į Saulę krentančias kometas jau 8 metus, ir ši diena buvo pati nuostabiausia per visą šį laiką!“, – pareiškė K. Battamsas.

Pranešama, kad C/2011 W3 (Lovejoy) kometos branduolio skersmuo yra apie 200 metrų. Ji priklauso Kreutzo klasės kometoms, kurių orbitos yra labai artimos Saulei. Manoma, kad visos Kreutzo klasės kometos yra likučiai vienos milžiniškos kometos, subyrėjusios prieš kelis šimtus metų.

Pasak mokslininkų, kometos reguliariai krenta į Saulę, o kadangi C/2011 W3 (Lovejoy) yra gana didelė šios kometų klasės atstovė, jos kelionę į Saulę stebėję astronomai tikėjosi efektingo kometos „mirties“ reginio. Kai kurie prognozavo, kad C/2011 W3 (Lovejoy) danguje prie pat Saulės taps tokia pat ryški, kaip Jupiteris ar Venera. Tačiau nors kometos branduolys iš tikrųjų gerokai įkaito priartėjęs prie Saulės, jis vis dėlto liko sveikas.

C/2011 W3 (Lovejoy) kometą šių metų lapkričio 27 d. atrado astronomijos mėgėjas iš Australijos Terry Lovejoy. Šis atradimas labai pradžiugino mokslininkus, nes jie galėjo iš anksto pasiruošti „kosminės savižudybės“ stebėjimams.

Šiame vaizdo siužete – C/2011 W3 (Lovejoy) kometos artėjimas prie Saulės.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: