Kuriamos iš kosmoso į kosmodromą nusileisiančios raketos (Video)  (7)

Privati JAV kosminių skrydžių bendrovė „SpaceX“ pranešė kurianti naują daugkartinių raketų nešėjų technologiją, galėsiančią smarkiai atpiginti skydžius į Žemės orbitą ir už jos ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiąją kosminių skrydžių kaštų dalį sudaro palydovų ar kosminių laivų iškėlimas į numatytą orbitą. Nors „Space Shuttle“ erdvėlaiviai dar prieš kelis dešimtmečius įgyvendino daugkartinio naudojimo raketų idėją, tačiau kosmoso pramonė dar ir šiandien remiasi vienkartinėmis raketomis, kurių pirmosios ir antrosios pakopos sudega atmosferoje.

Tačiau JAV bendrovė „SpaceX“ pasišovė iš esmės pakeisti tokią praktiką. Ji pranešė kurianti naujos kartos raketą, kurios pirmoji ir antroji pakopos po skrydžio į orbitą galėtų grįžti į Žemę ir būtų naudojamos naujiems skrydžiams į kosmosą, praneša „New Scientist“.

Nuo pat savo veiklos pradžios ieškanti būdų, kaip atpiginti kosminius skrydžius, „SpaceX“ iš pradžių dėmesį buvo sutelkusi į pirmųjų savo raketų „Falcon“ pakopų pakartotinį naudojimą. „SpaceX“ planavo atsiskyrusias pirmąsias pakopas saugiai nuleisti į vandenyną parašiutais. Tačiau bandomųjų skrydžių metu paaiškėjo, kad tai gana komplikuotas uždavinys: pirmiausia, pakopos grįžimo į atmosferą metu stipriai įkaisdavo ir neretai būdavo rimtai apgadinamos. Antra, net ir apsaugojus jas nuo rimtų pažeidimų iki išsiskleis parašiutai, ekonominiu požiūriu problema taip ir likdavo neišspręsta. Parašiutais į vandenyną nuleistos pakopos dėl sūraus vandens poveikio turėjo būti labai kruopščiai valomos, perdirbamos ir tikrinamos, kad būtų tinkamos naujam skrydžiui. Dėl druskų poveikio nuleistos pakopos įrangai ekonominis pakartotinio naudojimo efektas tapdavo labai menkas: siekiant išvengti gedimo rizikos labiau apsimoka naudoti visiškai naują pakopą.

Vis dėlto „SpaceX“ savo idėjos neatsisakė ir viešai pristatė savo naujos kartos daugkartinių raketų naudojimo koncepciją.

Sprendžiant iš bendrovės paskelbto vaizdo siužeto, pirmoji ir antroji „Falcon 9“ raketos pakopos ateityje naudos papildomus nedidelius reaktyvinius variklius, skirtus manevruoti žemojoje Žemės orbitoje. Atsiskyrusi pirmoji pakopa tokiais varikliais pakeistų savo skrydžio kryptį, o grįžimo į atmosferą ir vertikalaus minkšto nusileidimo metu naudotų pagrindinį savo variklį bei nepanaudotas raketinio kuro atsargas. Tokia pakopa galėtų iš kosmoso grįžti į tą patį kosmodromą, iš kurio ir buvo pakilusi. Antroji pakopa, skraidinanti palydovą ar kosminį laivą į aukštesnę orbitą, taip pat grįžtų į Žemę, tačiau būtų papildomai apsaugota stipresniu šiluminiu skydu.

Bendrovės atstovų teigimu, tokio tipo raketos galėtų būti naudojamos ne tik skrydžiams į Žemės orbitą, bet ir už jos ribų, pavyzdžiui, pilotuojamoms misijos į Marsą.

Nors filmuke ši koncepcija atrodo labai patraukli, tačiau ekspertai ją vertina itin santūriai. Pasak jų, „SpaceX“ inžinieriams teks įveikti visą eilę rimtų techninių problemų, kol pavyks užtikrinti itin tikslų manevravimą, stabdymą ir sėkmingą nusileidimą numatytoje vietoje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: