Nesveikos gyvensenos pasekmės palikuonims perduodamos per spermą  (2)

Nutukusios pelės linkusios atsivesti nesveikus palikuonis. Ir atrodo, dėl to kalta žalinga mityba, sukelianti mažus spermos pokyčius, lemiančius peliukų metabolinius sutrikimus. Tyrimas leidžia geriau suprasti, kaip gyvenimo stilius veikia būsimų kartų sveikatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dietos ir rūkymo poveikiai įspaudžiami į DNR per chemines modifikacijas, reguliuojančias genų aktyvumą ir baltymų gamybą ląstelėje.

Buvo manoma, kad „epigenetiniai“ pokyčiai spermoje pasinaikina, nes ląstelės branduolio DNR atsiveria ir vėl supakuojama prieš ir po apvaisinimo. Manyta, kad šis procesas „išvalo“ epigenetinius pokyčius.

Tačiau Maria Ohlsson Teague ir Michelle Lane iš Adelaidės universiteto Australijoje, parodė, kad pelės, užaugintos jas nesveikai maitinant, atsiveda palikuonis, linkusius į nejautrumą insulinui, kas rodo, kad epigenetiniai pokyčiai išlieka kai kuriuose spermos ląstelių regionuose.

Siekdama tai ištirti, mokslininkų komanda ieškojo mažų genetinės medžiagos pėdsakų, išjungiančių baltymo gamybą. Spermoje jie aptiko 21 mikroRNR, kurios buvo skirtingai išreikštos pelėms, maitintoms daug riebalų turinčiu maistu ir pelėms, maitintoms sveiku maistu.

Pakitusių žymeklių efektui nuspėti buvo naudojama žinomų mikroRNR duomenų bazė. Labiausiai pokyčiai paveikė sritis susijusias su embrionų ir spermos vystymusi bei metaboliniais sutrikimais.

Daug riebalų apie nutukusių pelių sėklides „galėjo pakeisti aplinką ir paskatinti epigenetinius pokyčius“, - sako Teague, pristačiusi tyrimo rezultatus šį mėnesį Melburne vykusiame 14-ajame Pasauliniame žmogaus reprodukcijos kongrese.

Ateityje gali būti įmanoma patikrinti spermą apvaisinant in vitro arba užblokuoti epigenetinius pokyčius vaistais, svarsto Teague. „Esame linkę skatinti sveiką gyvenseną“, - prideda ji.

David'as de Kretser'is iš Melburno universiteto sako, kad šis darbas „stulbinantis“. Dabar svarbu suprasti, kada visa tai nutinka, sako jis.

Wendy Zukerman, New Scientist 2011-12-17 12 p.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)