Bites naikina zombėmis jas paverčiančios parazitinės muselės?  (17)

Mokslininkai iškėlė prielaidą, kad dėl masinės bičių mirties pasaulyje galėjo būti kaltos parazitinės musės. Spartus bičių nykimas pasireiškia bičių darbininkių išmirimu medaus nešėjų kolonijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmą kartą apie tai, jog problema virsta pasauline, buvo pranešta 2006 metais. Tuomet susirūpinimą išreiškė JAV mokslininkai. Tačiau ši nežinoma liga vėliau paveikė ir bites Europoje. Kai kuriose vietose išmirė iki 90 % bičių.

Iš pradžių mokslininkai spėliojo, kad prie nelaimės galėjo prisidėti virusas, grybelinės infekcijos ar toksinės medžiagos, naudojamos pesticiduose. Buvo svarstoma ir apie mobiliojo ryšio bangų įtaką bičių populiacijos mažėjimui.

Naujai paskelbta teorija teigia, kad dėl bičių mirties kaltos parazitinės musės „Apocephalus borealis“. Jau žinoma, kad šie parazitai puola kamanes.

Šios musės bičių pilvuose padeda kiaušinėlius. Tai bites paverčia zombėmis: jos palieka avilius ir skrenda link šviesos. Vėliau bitės miršta ir iš jų pilvų išlenda iš kiaušinėlių išsiritusios lervos.

„Kol kas efektyvaus muselių parazitavimo sustabdymo būdo dar nežinome, – pripažino San Francisko vakstybinio universiteto profesorius Johnas Hafernikas. – Viena iš didžiausių spragų mūsų žiniose – mes dar neišsiaiškinome, kur, kokiose vietose vyksta bičių užkrėtimo procesai. Turime prielaidą, jog tai vyksta tada, kai bitės yra išskridusios rinkti medaus, mat avilių apylinkėse parazitinių muselių nepastebėta. Tačiau kur visa tai vyksta iš tiesų – nežinia.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Birutė Masaitytė
(2)
(0)
(0)

Komentarai (17)