Penktadieniui, 13-ajai: ar perlenktumėte tualetinį popierių 13 kartų? (Video)  (9)

Sakysite, ir paprastą popieriaus lapą galima tiek sykių be vargo perlenkti? Gal atsirastų norinčiųjų dėl to lažintis? :) Atsargiai. Nes iki 2002-ųjų buvo manoma, kad popierių perlenkti perpus yra įmanoma ne daugiau kaip 7-8 kartus. Tačiau begaliniuose Masačiusetso technologijų instituto (MIT) koridoriuose Sen Marko mokyklos moksleiviai popierių perlenkė rekordiškai daug – net 13 kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, perlenkti popierių perpus 13 sykių yra ne vieno ir ne dviejų žmonių jėgų reikalaujantis žygdarbis. O popieriaus tam prireiks... Beje, su rašomuoju popieriumi atlikinėdami tokią užduotį žiauriai suvargsite. Rekordinį bandymą atlikę moksleiviai tikslui pasiekti pasirinko... tualetinį popierių. Skamba kaip pokštas? Tačiau Sen Marko mokyklos (St. Mark's School ) Sautborou (Masačiusetsas) moksleiviai garsiajame MIT „begaliniame koridoriuje“ vyniodami tualetinio popieriaus rulonus ne šiaip kvailiojo... Pasitelkę painią matematiką, įmantrius choreografijos judesius ir net brutalią fizinę jėgą, jie mėgino pagerinti popieriaus sulenkimo perpus rekordą (iki tol jis siekė 12 sykių). Tikėsite ar ne, tačiau šiam iššūkiui mokytojo Džeimso Tentono (James Tanton) vadovaujami moksleiviai ruošėsi... septynerius metus! Minimalų popieriaus juostos ilgį, kurio reikia, kad ją perpus sulenktum tam tikrą sykių skaičių, galima apskaičiuoti pagal formulę, kurioje vienas iš svarbesnių parametrų yra... popieriaus storis. Popieriaus lapas ar juosta, kiekvienąsyk ją perlenkus, padvigubėja. O perlenkimo briaunos sulig kiekvienu lenkimu vis labiau apvalėja. Kuo toliau (kuo perlenkto popieriaus pluoštas storesnis), tuo jį perlenkti sudėtingiau. Ne mažiau svarbus kintamasis lygtyje yra ir popieriaus raukšlės. Galiausiai viskas išeina taip, jog formulės pritaikymas praktikoje tampa kaip reikiant problemiškas. O ir pati formulė atrodo ne tokia jau ir paprasta... :) Skamba neįtikėtinai, tačiau norint perlenkti perpus 13 kartų, vieno tualetinio popieriaus rulonėlio nė iš tolo nepakaks. Netikite? Pamėginkite – rulonėlis šito gėrio kainuoja ne taip jau ir brangiai :) O rekordo siekusiai grupei rulonų teko išvynioti ir į vieną juostą suklijuoti nei daug, nei mažai – tiek, jog juostos ilgis siektų 1,2 kilometro. Tačiau vien tokio ilgio nepakaks. Kad įvykdytų žygdarbį, moksleiviai pirmiausiai paruošė ir suklijavo 64 sluoksnius tualetinio popieriaus į vieną šešių lygių fizinį darinį (kurio ilgis ir buvo 1,2 km). Mat lenkiant popierių perpus, popieriaus sluoksniai lenkimo vietoje (briaunoje) suformuoja tam tikrus iškilimus ir įdubimus. Tad konfigūracija išėjo tokia, jog į lankstinį sutilpo iš viso net 16-os kilometrų ilgio tualetinio popieriaus juostelė. Tuomet moksleiviai ėmėsi lenkti popieriaus juostą perpus (iš viso – 13 kartų). Galutinis rezultatas – 1,5 metro ilgio, 76 centimetrų aukščio lankstinys, kurį sudarė 8192 sluoksniai tualetinio popieriaus. Nors rekordo neapibrėžia jokie oficialūs reikalavimai, moksleiviai laikėsi taisyklės, jog popierių reikia lenkti į vieną pusę, o galutinis lankstinys laisvai išstovėtų negriūdamas ant šono. Iki 2002-ųjų buvo manoma, kad popierių perlenkti perpus galima daugiausiai tik 7-8 kartus. Pasitelkusi matematinius skaičiavimus, populiarų mitą paneigė studentė Britnė Galivan (Britney Gallivan). Paneigė ne tik teoriškai, bet ir praktiškai – mergina popierių viena kryptimi sėkmingai perlenkė net 12 kartų.

Tiesa, iš pradžių jos siekis buvo perlenkti 12 sykių bet kokią medžiagą. Merginai pirmiausiai tai pavyko padaryti su aukso folija. Ėmusis popieriaus paaiškėjo, jog riešutėlis yra dar kietesnis... Kiek kietesnis?

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(2)

Komentarai (9)