Rusai nori pakartoti kosminę misiją į Fobą (Video)  (0)

Rusijos federalinė kosmoso agentūra „Roskosmos“ pranešė planuojanti pakartoti „Phobos-Grunt“ kosminę misiją į Marsą ir jo palydovą Fobą. Apie tai paskelbė „Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas, praneša naujienų agentūra „RIA Novosti“. Pasak jo, tokia tyrimų misija bus surengta pakartotinai, jei Rusijai nepavyks susitarti dėl dalyvavimo bendrame Europos kosmoso agentūros (ESA) ir NASA Marso tyrimų projekte „ExoMars“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau V. Popovkinas tvirtino, kad klausimas dėl Rusijos dalyvavimo „ExoMars“ programoje turėtų būti išspręstas šių metų vasarį. Pagal siūlomą bendradarbiavimo planą Rusija pateiktų ESA raketą nešėją „Proton“. Tačiau, „Roskosmos“ vadovo teigimu, Rusija neapsiribotų „kosminio vežiko“ vaidmeniu ir siektų dalyvauti mokslinėje „ExoMars“ projekto dalyje.

Marso tyrimams skirtą „ExoMars“ projektą, pagal kurį į Marsą būtų pasiųsti ESA ir NASA palydovas ir marsaeigis, planuojama pradėti 2016 metais, kai į Marsą bus paleistas naujas jo palydovas. 2018 metais būtų pradėtas antrasis „ExoMars“ etapas, jo metu į Marsą bus nuskraidintas automatinis jo paviršių tiriantis aparatas.

Rusijos raketa turėtų būti naudojama „ExoMars“ palydovui į Marsą paleisti. Iš pradžių buvo planuojama, kad palydovą nuskraidins NASA raketa „Atlas V“, tačiau JAV kosmoso agentūra dėl pasikeitusių prioritetų sumažino savo indėlį į „ExoMars“programą, orientuodamasi į jos manymu svarbesnius tikslus, tarp jų – į Jameso Webbo kosminį teleskopą, kurį numatoma paleisti 2018 metais.

Rusijos kosminis aparatas „Phobos-Grunt“ turėjo atlikti Marso tyrimus iš jo orbitos ir nusileisti į Marso palydovą Fobą. „Phobos-Grunt“ turėjo paimti Fobo grunto mėginius ir atskraidinti juos į Žemę. Tai buvo pirmoji per 15 metų Rusijos kosminė ekspedicija į Marsą, tačiau ji žlugo iš karto po to, kai 2011 m. lapkričio 9 d. į kosmosą iškeltas kosminis aparatas dėl iki šiol neaiškių priežasčių tapo nevaldomas ir galiausiai šių metų sausio 15 d. nukrito į Žemę.

Šiame vaizdo siužete – „Roskosmos“ pasakojimas apie planuotą „Phobos-Grunt“ tyrimų programą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)