NASA išbandė prototipinę metanu varomą raketą-nešėją „Morpheus“ (Video)  (2)

NASA neatsisako pritrenkiančios koncepcijos „Project M“ – sukurti vertikalaus iškėlimo į kosmosą sistemą, kuri į Mėnulį skraidintų robotizuotas sistemas. Projekto pavadinimas pakoreguotas į „Project Morpheus“. Tai – autonominė, aplinkai nekenksminga vertikalaus iškėlimo į kosmosą sistema. Jos varikliai pirmadienį buvo įjungti pirmą kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot šios transporto priemonės projektuotojų iš NASA Džonsono kosminio centro, erdvėlaivis pajėgus į Mėnulį gabenti 500 kg krovinį (tai galėtų būti vadinamasis robonautas, mėnuleigis arba Mėnulio dulkių [regolito] tyrimų laboratorija). Skrydį erdvėlaivis atliktų autonomiškai.

Žinoma, įspūdingiausia šios naujo tipo raketos-nešėjos dalis – reaktyvinė variklių sistema, naudojanti metaną ir skystą deguonį. Metano dujos Tarptautinėje Kosminėje Stotyje (TKS) vertinamos kaip nereikalingas šalutinis produktas. Metano galima išgauti iš Mėnulio krateriuose ar Marso ašigaliuose slūgsančio ledo. Taigi, papildyti aparatą tokių degalų atsargomis būtų gana pigus sprendimas, todėl erdvėlaiviai „Morpheus“ galėtų būti naudojami ir kaip mėginius iš kitų dangaus kūnų (planetų, asteroidų) pargabenančios transporto priemonės.

Pirmąjį aparatą „Morpheus“ pagal NASA parengtą projektą sukonstravo „Armadillo Aerospace“ inžinieriai. Jis buvo išbandytas pirmadienį. „Morpheus“ priekis buvo atremtas į bokštą, tad bandymo metu aparatas nuo žemės paviršiaus atsiplėšti neturėjo galimybių.

Kaip pasirodė NASA „naujagimis“, žiūrėkite šiame vaizdo siužete:

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: