Asteroidas kitąmet pralėks žemiau Žemės palydovų (Video)  (8)

2013-ųjų vasario 15 dieną pro pat Žemę pralėks 44 metrų skersmens prieš keletą dienų atrastas asteroidas 2012 DA14. Jis prasilenks su mūsų planeta vos 27 000 kilometrų atstumu, o tai reiškia, kad jo trajektorija bus žemesnė už nemažos dalies geostacionarių dirbtinių Žemės palydovų orbitų aukštį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, jei 2012 DA14 pataikytų į Žemę, susidūrimo pasekmės prilygtų Tunguskos meteorito kritimui į Žemę 1908 metais. Tačiau NASA Susidūrimo pavojaus grupės mokslininkai, analizuojantys netoli Žemės skriejančių kosminių kūnų keliamą potencialią grėsmę, nustatė, kad tikimybė, jog 2012 DA14 kitų metų vasarį susidurs su Žeme, beveik lygi nuliui. Nors šis asteroidas pralėks pro Žemę mažesniame aukštyje, nei virš jos kybo geostacionarūs palydovai, tiesioginis pavojus jai negresia.

Asteroidą 2012 DA14 šių metų vasario pabaigoje atrado La Sagros astronominės observatorijos (Ispanija) astronomai. Jie nustatė, kad šio asteroido orbita labai panaši į pačios Žemės orbitą. Nors netrukus viešumoje pasirodė pranešimų, neva egzistuoja tikimybė, jog kitų metų vasarį jis gali pataikyti į Žemę, JAV astronomas Philas Plaitas tai paneigė, rašo „Dailymail.co.uk“. Pasak jo, beveik neabejotina, kad kitąmet 2012 DA14 saugiai prasilenks su Žeme. „Tai neatmeta galimybės, jog šis asteroidas gali susidurti su planeta kada nors ateityje, bet kol kas esame saugūs“, – sakė mokslininkas.

Pasak P. Plaito, tai, kad asteroidas prasilenks vos 27 000 kilometrų atstumu, neturėtų kelti nerimo, nes toks aukštis yra gerokai mažesnis už daugelio dirbtinių Žemės palydovų orbitų aukštį. Astronominiu požiūriu 27 tūkst. kilometrų iš tiesų yra labai mažas atstumas, tačiau praktiškai tai reiškia, kad nėra jokios susidūrimo su mūsų planeta grėsmės.

Asteroidas 2012 DA14 prie Žemės dar kartą labai priartės 2020 metais, tačiau, pasak astronomo, ir tada susidūrimo tikimybė bus vos 1 : 100 000, o tai reiškia, kad ji atitiks tikimybę, kad į jus kada nors gali trenkti žaibas.

Šiame vaizdo siužete – NASA parengta asteroido 2012 DA14 orbitos animacija.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)