„Velnio dūmai“: stichijos šėlsta ir Marso paviršiuje  (1)

Atrodytų, lyg Saulės išdaigų būtų negana… Panašu, jog gamtos stichijos įsišėlsta ir vienoje iš kaimyninių planetų. Kosminiai zondai Marso paviršiuje nufotografavo įspūdingą reiškinį – Raudonosios planetos paviršiuje šėlstančius „velnio dūmus“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vadinamųjų „velnio dūmų“ (angl. – „devil dust“) Marse kosminiai zondai bei marsaeigiai yra užfiksavę ir anksčiau. Tačiau šis laimikis – itin didelis. Kosminio zondo „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kameros objektyvas vieną iš Marso popiečių nufotografavo štai tokį planetos dykumomis skriejantį, judančių šviesių dūmų stulpą primenantį milžinišką dulkių sūkurį, kurio aukštis – daugiau kaip 800 metrų, o skersmuo – 30 metrų.

Unikalų šėlstančios Marso atmosferos kadrą HiRISE užfiksavo šių metų vasario 16 d., šiauriniame Marso pusrutulyje, „Amazonis Planitia“ regione. NASA Reaktyvinės traukos laboratorijos (Jet Propulsion Laboratory, JPL) ekspertai yra linkę manyti, jog gyvybingąjį „velnio dūmų“ stulpą suformavo vakarų vėjas.

Kaip ir Žemėje, vėjus Marso atmosferoje generuoja saulės šiluma. Tiesa, nereikia pamiršti, jog Marsas dabar yra gerokai nutolęs nuo Saulės (ir, kaip rašėme prieš keletą dienų, šios savaitės pradžioje Žemė buvo atsidūrusi Marso ir Saulės opozicijoje). Tačiau akivaizdu, jog „velnio dūmų“ susiformavimui menkesnis Saulės spindulių kiekis įtakos turi nedaug.

„Velnio dūmai“ šėlsta ir Žemėje. Tai – paprasčiausi dulkių viesulai. Skirtingai negu tornadais vadinami audros viesulai, „velnio dūmai“ stulpus suka giedromis dienomis, kai saulės spinduliai įkaitina žemės paviršių, o šis – virš jo esantį orą. Kadangi įkaitintas oras sparčiai kyla aukštyn, o iš viršaus žemyn slūgsta vėsesnio oro srautai, žemės paviršiuje, jei tik sąlygos tinkamos, gali susiformuoti besisukantys, dulkes keliantys oro sūkuriai.

Parengė Saulius Žukauskas, sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)