Amerikiečiai išrado antiradiacinius vaistus  (10)

Amerikiečių farmakologai sukūrė eksperimentinį preparatą, kurio poveikis pasižymi greitu ir efektyviu radioaktyvių elementų pašalinimu iš žmogaus organizmo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto (JAV) Lorenco Berklio nacionalinės laboratorijos mokslininkai susintetino naują grupę cheminių junginių, gebančių sugauti ir iš organizmo pašalinti aktinidus – pavojingiausius organizmui Mendelejevo lentelės radioaktyvius elementus. Aktinidai gali užteršti orą, vandenį ir maisto produktus įvykus avarijoms branduolinėse jėgainėse, susprogdinus branduolinį užtaisą ar vadinamąsias „nešvarias bombas“. Iki šiol medicina neturėjo efektyvių priemonių iš organizmo pašalinti sveikatai ir gyvybei pavojų keliančius radioaktyvius elementus. Vienintelis iki šiol žinotas farmacinis variantas – nuo Šaltojo karo laikų žinoma vadinamoji pentetinė rūgštis (angl. – „pentetic acid“ arba DTPA. Tačiau šio preparato naudojimas sukelia tam tikrų keblumų, o iš organizmo jis pašalina (per šlapimą) ne visus aktinidus (iš esmės tik plutonį, americį ir kiurį). Rebeka Abergel (Rebecca Abergel) su kolegomis nusprendė pamėginti susintetinti kur kas efektyvesnių preparatų. Atlikus seriją modeliavimų ir eksperimentų, buvo išskirti du pagrindiniai kandidatai. Tai – hidroksipiridonato ligandai: tetradentatas ir oktadentatas. Jų sąryšius ir selektyvumą aktinidų atžvilgiu biochemikai vadina nepranokstamais. Lyginant šiuos du junginius su minėtąja pentetine rūgštimi DTPA, privalumai – akivaizdūs: tetradentatas ir oktadentatas suriša didžiąją dalį aktinidų – taip pat ir mirtinai pavojingus plutonį, americį, kiurį, uraną, neptūnį. Dar vienas privalumas – preparatams galima suteikti tablečių, piliulių pavidalą. Tai gali būti itin svarbu masinio populiacijos užkrėtimo radioaktyviais elementais atveju. Išradimo autoriai tvirtina, jog, teoriškai, viena tokia tabletė iš žmogaus organizmo per 24 val. pajėgi pašalinti maždaug 90 % aktinidų (tikslios vertės priklauso nuo radiacinės taršos laipsnio). Vartojat preparatus po vieną tabletę per dieną, organizmas nuo aktinidų 100 % bus išvalytas vos per dvi savaites. Tyrėjai tarp abiejų giminingų preparatų nustatė įdomų skirtumą. Oktadentatas geriau formuoja į organizmą patekusių aktinidų kompleksus, grupes (sutraukia juos į vieną telkinį) ir skatina iš organizmo šalinamo bendro jų kiekio augimą. O štai tetradentatas geriau prasiskverbia pro ląstelių membranas ir aktinidus veikia ląstelės viduje. Tikimasi, jog efektyviausia būtų abiejų preparatų naudojimą derinti.

Kol kas bandymai naudojant oktadentatą ir tetradentatą atlikti tik su gyvūnais ir žmogaus ląstelėmis. Jų rezultatai byloja apie didelį išrastų antiradiacinių vaistų efektyvumą. Be to, tyrimų rezultatai rodo, jog naujieji preparatai (vartojant tam tikromis dozėmis) nėra toksiški. Tyrėjų grupė šiuo metu renka papildomus duomenis, reikiamus dokumentus ir planuoja pradėti klinikinius preparatų bandymus su žmonėmis.

Parengė Saulius Žukauskas, sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(2)

Komentarai (10)