J. Cameronas pasiekė giliausią Žemės vietą  (6)

Režisierius Jamesas Cameronas tapo pirmuoju naru, kuris vienas pats pasiekė giliausią Žemės tašką – Ramiajame vandenyne esančią Marianų įdubą. Iki J. Camerono joje yra pabuvoję tik du žmonės. Įduba yra 11 kilometrų žemiau jūros lygio, praneša telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasiekęs už 320 kilometrų į pietvakarius nuo Ramiojo vandenyno Guamo salos esančios Marianų įdubos dugną, J. Cameronas socialiniame tinkle „ Twitter“ paliko įrašą: „Ką tik pasiekiau žemiausią vandenyno tašką. Niekada nesijaučiau geriau, nei pasiekęs dugną. Negaliu sulaukti, kada galėsiu pasidalinti su jumis tuo, ką čia matau“.

Filmo „Titanikas“ režisierius viliasi, kad taps pirmu žmogumi, kuriam pavyks ištyrinėti Marianų įdubos dugną. Nėrimas specialiai sukonstruotu povandeniniu laivu „Deepsea Challenger“ prasidėjo apie 5 val. 50 min. vietos laiku pirmadienį. Buvo planuota panirti keliomis dienomis anksčiau, tačiau dėl prasto oro ketinimai buvo atidėti.

12 tonų sveriantį gelsvai žalią laivą J. Cameronas savo komandai nurodė leisti į vandenyno gelmes šaukdamas: „Paleiskit, paleiskit, paleiskit“.

Marianų įdubos dugne tokius filmus, kaip „Avataras“ ir „Gelmė“ sukūręs režisierius ketina praleisti šešias valandas. Per tą laiką jis rinks medžiagą biologams ir geologams, kurie vėliau galės ją ištirti. Tuomet J. Cameronas per maždaug 70 minučių turi pakilti aukštyn.

Marianų įduba yra apie 120 kartų didesnė nei Didysis kanjonas, ir beveik dviem kilometrais gilesnė lyginant su Everesto kalno aukščiu.

Iki šiol giliausią Žemės tašką yra pavykę pasiekti tik dviem žmonėms – 1960 metais tai padarė šveicarų inžinierius Jacques’as Piccardas ir JAV karinio laivyno kapitonas Donas Walshas. Tiesa, jų batiskafas, pasiekęs dugną, sukėlė tiek dumblo, kad jie nieko negalėjo matyti ir po 20 minučių grįžo į vandenyno paviršių.

Prieš panirdamas J. Cameronas teigė, kad pasiekti vandenyno dugną yra jo „svajonės išsipildymas“. Jis sakė: „Užaugau laikydamasis griežtos mokslinės fantastikos dietos, nors tuo metu kiti mokslinę fantastiką išgyveno tikrovėje. Žmonės skrido į Mėnulį, o Cousteau tyrinėjo vandenyną. Su visu tuo aš užaugau, būtent tai aš vertinau nuo vaikystės“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (6)