Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo  (0)

Picerijos ir restoranai kepa picas, kuriose druskos būna daugiau negu Atlanto vandenyno vandenyje, teigia Didžiosios Britanijos sveikatos organizacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas tyrimas parodė, kad picerijų picose būna pustrečio karto daugiau druskos negu prekybos centruose parduodamose picose, rašo “The Telegraph”.

Pavyzdžiui, Londono restorano “Adam & Eve” picoje “Pepperoni” buvo 10,57 g druskos. 100 g šios picos teko 2,73 g druskos, o tai reiškia, kad ji yra sūresnė už Atlanto vandenyno vandenį, kurio 100 g turi 2,5 g druskos.

Minėto tyrimo metu buvo ištirtos 199 picos “Margarita” ir “Pepperoni” iš Didžiosios Britanijos picerijų tinklų bei prekybos centrų. Pusė tirtų picų iš picerijų turėjo maksimalią vienos dienos druskos dozę – 6 g. Be to, net 84 proc. tokių picų buvo aptikta sveikatai žalingų transriebiųjų rūgščių.

Didžiosios Britanijos Sveikatos departamentas viešojo maitinimo įstaigoms yra nurodęs, kad jos iki 2012 metų pabaigos druskos kiekį 100 g picos sumažintų iki 1,25 g. Šį rodiklį atitiko tik 16 proc. picerijų gaminių ir trys ketvirtadaliai picų iš prekybos centrų.

Nepaisant to, dauguma prekybos centrų picų vis tiek buvo pripažintos nesveikomis: nė vienoje iš jų nebuvo mažo druskos, riebalų ar sočiųjų riebalų kiekio.

Tyrimas, kurį atliko organizacija “Consensus Action on Salt and Health” (CASH) bei Londono sveikatos draugija “Association of London Environmental Health Managers”, buvo skirtas Druskos savaitei, kuri kasmet rengiama tam, kad žmonės gautų daugiau informacijos apie druskos vartojimo dideliais kiekiais žalą.

CASH pirmininkas, profesorius Grahamas MacGregoras teigė: “100 g Atlanto vandenyno vandens yra 2,5 g druskos. Tai leidžia palyginti druskos kiekius maiste ir jūros vandenyje. Toks palyginimas padeda vartotojams suprasti, kiek daug nereikalingos druskos į maistą deda maisto pramonė”.

“Druska kelia mūsų kraujospūdį – pagrindinį širdies smūgio ir insulto rizikos faktorių. Sumažinę druskos kiekius, mes išgelbėtume tūkstančius žmonių, kurie kenčia ar miršta nuo širdies smūgio”, - pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)